- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Srbija i region Cena gasa ograničena do kraja godine

Cena gasa ograničena do kraja godine

- REKLAMA -

Uredbom, Vlada Srbije je ograničila cenu gasa do kraja godine i odredila način nadoknade razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji, kako su saopštili, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi.

Vučić: Narednih osam meseci kritični

 

Iz Vlade su naveli da je Uredba usvojena tokom jučerašnje sednice Vlade u težnji da ublaži posledice energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.

  • Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine. Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada je donela odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnor gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine, naveli su iz Vlade Srbije.

Tanjug je preneo da, prema Uredbi, snabdevači imaju pravo na naknadu razlike u ceni za količine isporučene od 1. jula do kraja godine.

  • Energetski subjekti čija je delatnost snabdevanje prirodnim gasom i snabdevanje na veliko, kao i subjekt koji proizvodi gas primenjivaće osnovnu cenu koja je prosečna cena iz novembra prošle godine uvećana za najviše 12 procenata, preneo je Tanjug.

Zahtevi za nadoknadu podnose se Ministarstvu rudarstva i energetike, a na osnovu dokumentacije iznose nadoknada odobravaće posebna komisija, piše RTS.

Struja za domaćinstva u Srbiji skuplja 6,5 odsto od 1. septembra

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime