- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Čak 40 odsto učenika na većini časova ne sluša šta nastavnici govore

Čak 40 odsto učenika na većini časova ne sluša šta nastavnici govore

- REKLAMA -

Čak 40 odsto učenika na većini časova ne sluša šta nastavnici govore i to je najveći disciplinski problem u školama u Srbiji, pokazao je poslednji ciklus PISA 2022 istraživanja, u kojem su učestvovali učenici uzrasta 15 godina, prenosi list Danas.

Psihološkinja i analitičarka u PISA 2022 u Srbiji Marina Videnović rekla je za taj list da to znači da učenici sede na časovima po nekoliko sati, a da pritom vežbaju pažljivo neslušanje.

Ranija istraživanja Instituta za psihologiju koja su bila usmerena ka doživljaju obrazovnih aktivnosti jasno su pokazala da su te aktivnosti učenicima teške, odnosno traže od njih mentalni angažman, ali su im i dosadne, rekla je ona.

Dodala je i da su posledice dosade u školi i izvan okvira nenaučene lekcije na času.

Novija istraživanja pokazuju da se čest osećaj dosade u školi mogu povezati sa pojavom nasilničkog ponašanja. Tako da bi zanimljiva, angažujuća nastava bila i mera prevencije nasilja u školi, ocenila je Videnović.

Kako piše Danas, đaci u Srbiji po tom disciplinskom problemu prednjače u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja učesnica poslednjeg ciklusa PISA, u kojima 30 odsto učenika ne sluša šta nastavnik govori na času.

Na pitanje u kome je problem, u nezainteresovanim srednjoškolcima ili “dosadnim” lekcijama i nastavnicima Videnović je rekla da se vremenom formira obrazac gde lekcije i predavanja nisu zanimljiva učenicima, oni gube motivaciju, a nastavnicima je sve teže da održe njihovu zainteresovanost.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime