- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Čadež: Posle izbijanja rata u Ukrajini, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju...

Čadež: Posle izbijanja rata u Ukrajini, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena za četvrtinu

- REKLAMA -

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je posle izbijanja rata u Ukrajini u februaru, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena idućeg meseca za četvrtinu, a da su izvezene količine robe za 38 odsto manje u odnosu na mart 2021.

Čadež je za Kurir rekao i da je drumski prevoz robe do Rusije danas znatno skuplji 70 do 100 odsto u odnosu na početak godine, a za neke proizvode i više.

“Roba do ruskih kupaca putuje dvostruko duže nego ranije i po mesec dana, uz stalnu promenu ruta uz veliku neizvesnost šta kamione očekuje na graničnim prelazima iz EU ka Rusiji i Belorusiji, na kojima se zadržavaju i po sedam do deset dana”, kazao je predsednik PKS.

Čadež je objasnio da platni promet za sada funkcioniše, ali da je često usporen zbog pojačanih kontrola, kao i da je sa svakim novim paketom sankcija EU sve više ruskih banaka isključenih iz Svift (SWIFT) mreže.

“Zbog nemogućnosti osiguranja robe pri transportu, potencijalnih teškoća u naplati kompanijama i rizika od pogoršavanja uslova trgovine, savetujemo maksimalni oprez prilikom izvoza, posebno većih količina robe”, naglasio je on.

Istakao je da se ruska rublja stabilizovala u poslednje dve nedelje, odnosno da se vratila na nivo pre ukrajinske krize, što “nije nebitno za konkurentnost naših proizvoda na tamošnjem tržištu”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime