- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Brnabić: U fokusu Vlade 35 projekata, vrednih 177 miliona evra

Brnabić: U fokusu Vlade 35 projekata, vrednih 177 miliona evra

- REKLAMA -

U fokusu Vlade Srbije će biti dostupnost finansiranja inovativnih kompanija, razvoj digitalne infrastrukture, istraživanje i razvoj kroz 35 projekata, vrednih 177,6 miliona evra, rekla je  predsednica Ana Brnabić, a saopštio je njen kabinet.

Ona je, predsedavajući prvoj sednici Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije (Savet za razvoj digitalne ekonomije), rekla da je zahvaljujući dosadašnjem radu i rezultatima Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, Srbija danas prepoznata kao zemlja koja značajno ulaže u razvoj e-uprave, inovacija i digitalizacije.

Novoformirani Savet je nastavak Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo i u “fokusu njegovog rada biće digitalizacija celokupne privrede”.

“Posebno su značajni rezultati postignuti kada je reč o obrazovanju i inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je “pred nama pet novih prioriteta i to su: veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti i upotreba geoprostornih podataka”.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je digitalizacija doprinela duplo većem broju elektronskih transakcija koje su sa 17,8 milijardi dinara u 2019. dinara porasle na 32,8 milijarde u 2020. godini, a prošla godina završena je i sa 2013 onlajn prodavnica.

“Mi dalji razvoj kako elektronske trgovine, tako i digitalne ekonomije vidimo u dodatnom razvoju telekomunikacione infrastrukture i digitalnih veština. Oko 940 škola je prošle godine i 950 ove, dobilo nove računare i opremu, a 90.000 domaćinstava u ruralnim mestima dobija telekomunikacionu infrastrukturu”, rekla je Matić.

Direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Dušan Vasiljević rekao je da je najveći izazov za Srbiju da se obezbede veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj i kao primer dobre prakse naveo StarTech program, koji sprovodi NALED, a koji u potpunosti finansira Kompanija Filip Moris.

“U naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržano je oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća”, rekao je Vasiljević.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime