- REKLAMA -
1.1 C
Užice
Početna Srbija i region Borba: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput

Borba: Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput

- REKLAMA -

Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za autoput, piše crnogorska Borba.

Foto izvor: N1

Kako navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi kredit za izgradnju deonice autoputa Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru.

Kako je potvrđeno Borbi, pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor.

Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi deonicu autoputa koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dela autoputa koji ide kroz Crnu Goru.

Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi deo autoputa kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.

U tom slučaju, kako navodi Borba, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore, što je sada gotovo izvesno, s obzirom da je ekonomija Crne Gore u lošem stanju.

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina, “biti na putu propasti”. Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Eksim banci, pisao je nedavno “Financial Times”.

Iz kredita kineske Eksim banke je od početka izgradnje autoputa Bar – Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona dolara, odnosno 547,87 miliona evra.

Ukupno ugovorena vrednost radova za izgradnju prioritetne deonice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa, koji je zaključen između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), iznosi 809,6 miliona evra.

Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona evra obezbeđeno kroz zajam sa kineskom Eksim bankom.

Autor: Borba

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
overcast clouds
1.1 ° C
1.1 °
1 °
100 %
2.1kmh
100 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
9 °
Sub
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime