- REKLAMA -
7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Bogatstvo različitosti

Bogatstvo različitosti

- REKLAMA -

Aleksandra Ranković/Radio Luna

Kolo srpskih sestara Užica je i ove godine tradicionalno nagradilo nemačko-srpskim rečnicima i sa po 50 evra dvoje najuspešnijih učenika Prve osnovne škole kralj Petar  II za savladavanje  školskog programa iz nemačkog jezika. Nagradjeni učenici, Dragan Šuljagić i Iva Bogićević ne kriju zadovoljstvo zbog nagrade i apeluju na svoje vršnjake da uče jezike jer su oni prozor u svet.

Iva Bogićević je ujedno i dobitnica Vukove diplome u ovoj školi i kaže za Radio Lunu da voli da uči nemački jezik.

Iva Bogićević, dobitnica Vukove diplome i nemačko – srpskog rečnika i 50 evra od Kola srpskih sestara

„ Priznanje Kola srpskih sestara mi veoma znači jer sam shvatila da ću moći da nastavim svoje obrazovanje u vezi sa nemačkim jezikom jer mi dobro ide učenje. Smatram da sam na pravom  putu za budućnost, možda na nemačkom jeziku, možda u Nemačkoj ili nekoj državi gde se govori ovaj jezik.“-istakla je za Iva Bogićević.

Dragan Šuljagić je kao i njegova drugarica dobitnik Vukove diplome i nemačko-srpskog jezika i 50 evra koje mu je uručilo Kolo srpskih sestara. On kaže da mu nagrada Kola veoma znači jer voli nemački jezik za koji kaže da mu je „legao“. Posebno ističe zanimljiva vežbanja na časovima nemačkog jezika kroz koja učenici ove škole prolaze. Planira da upiše Užičku gimnaziju-informatički smer i voleo bi u budućnosti da bude kompjuterski stručnjak ili programer.

„ Poručujem svojim vršnjacima da uče strane jezike jer su jezici veoma bitni u našoj kulturi a nemački jezik je veoma značajan za poznavanje različitih oblasti u svetu“-kaže nagradjeni Dragan Šuljagić.

Dragan Šuljagić, dobitnik Vukove diplome i nemačko-srpskog rečnika i 50 evra od Kola srpskih sestara

„ Ove nagrade učenicima od strane  Kola srpskih sestara i drugih prijatelja škole jako stimulišu učenike da svake sledeće godine se odvaže da učestvuju na raznim takmičenjima. Pohvale, nagrade i činjenica da se čuju njihova imena i da se percipira njihov uspeh je dosta značajno. Veoma je važna naša saradnja sa Kolom srpskih sestra i inicijatorom projekta za učenje nemačkog jezika u našoj školi Stankom Stankovićem Ćirkovićem koji je uložio veliki trud i autoritet da bi naša škola bila uključena u projekat „nemačke jezičke diplome“ koji finansira nemačko ministarstvo za kulturu. Koliko je ovo važno za decu pokazuje činjenica da je svake godine sve veći broj učenika koji se upisuje u našu školu isključivo zbog učenja nemačkog jezika, bez obzira što žive prilično daleko od škole.“-rekao je za Radio Lunu Nikola Bacetić, direktor škole.

Slobodanka Mira Stanković Ćirković predsednica Kola srpskih sestara

„ Zahvaljujući našem uključivanju u projekat za nemačko jezičku diplomu, svi nastavnici koji su angažovani dobili su mogućnost da prate savremene metode nastave i moderna sredstva koja se koriste u nastavi učenja nemačkog jezika. Pohadjamo redovno seminare što nam je od koristi da unapredimo u što većoj meri nastavu u našim školama. U saradnji naše osnovne  škole i Užičke gimnazije učenici kontinuirano prateći isti program dolaze do odredjenih ishoda i ciljeva u poznavanju nemačkog jezika. Na kraju četvrte godine Užičke gimnazije mogu da polažu za sertifikat B 1 koji je medjunarodno priznat.“-istakla je za Radio Lunu Marina Marjanović, nastavnica nemačkog jezika u Prvoj osnovnoj školi kralj Petar II.

Nemački jezik se posredstvom Ministarstva inostranih  poslova Nemačke uči u ovoj školi od 2011. godine zahvaljujući rodjenom Užičaninu, bivšem učeniku Prve osnovne škole kralj Petar II, Stanku Stankoviću Ćirkoviću, koji je posredstvom Kola srpskih sestara inicijator projekta. On je višegodišnji donator nemačko-srpskih rečnika i novčanih nagrada od po 50 evra najuspešnijim  učenicima za savladavanje školskog programa iz nemačkog jezika.

Kolo srpskih sestara tradicionalno uz dodelu Vuković diploma nagradjuje i najuspešnije učenike za stečena znanja iz nemačkog jezika. Motiv Kola i predsednicinog sina, Stanka Stankovića Ćirkovića je da na ovaj način motiviše mlade ljude da učenjem nemačkog jezika prošire svoja znanja, upoznaju jezik, pismo i kulturu jednog naroda i samim tim ulože i u lično obrazovanje.

„Svaki čovek znanjem jednog stranog jezika je bogatiji za jednu ličnost. Ako znate jezike, putujući po svetu svuda ste primljeni kao domaći. Naša tradicionalna dodela rečnika i novčanih nagrada je podstreh učenicima i priznanje školi da se škola trudi da učenici što bolje prodju u budućnosti sa znanjem nemačkog jezika.

Moj sin je poliglota, gradjanin sveta i zna koliko znanje jezika znači i otvara vrata u raznim sverama od ekonomije, obrazovanja, kulture, zdravstva, turizma širom meridijana. Gde god da je živeo i usavršavao se, dobro je prošao zahvaljujući znanju svetskih jezika i svom obrazovanju. Ne možete u svetu da prodjete ako ne znate jezike i ne radite na sebi.

Znanje jezika uspostavlja dobru komunikaciju sa ljudima, bez obzira na versku, nacionalnu i rasnu pripadnost. Jezici povezuju ljude, spajaju kulture, proširuju saznanja, radjaju kod dece ali i odraslih potrebu za saznanjima načina življenja, tradicije, istorije i kulturne baštine jednog naroda. Stankova i moja želja kao i članica Kola srpskih sestara je da naša deca prodju što bolje u životu, da im damo podstreh da proširuju svoja saznanja, ne samo iz nemačkog jezika. Kolo srpskih sestara se bavi humanitarnim ali i kulturno prosvetiteljskim radom na koji ćemo u budućem periodu staviti akcenat i pomoći na razne načine decu da budu pismena, obrazovana, kulturna, da poseduju kulturu govora, lepe manire ali i epmatiju da pomognu ljude u nevolji.“-rekla je za Radio Lunu Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara Užica.

Predsednica Kola srpskih sestara Užica, dama sa bogatim životnim i humanitarnim iskustvom poručuje mladim ljudima da se obrazuju, čitaju, komuniciraju, putuju i da pametno iskoriste vreme.

„ Bez knjige i čitanja, bez žive reči gde treba, bez saveta sa starijim i iskusnijim osobama, mladi često zalutaju i ne iskoriste svoje potencijale. Svetski umni ljudi ne libe se da priznaju i kažu da znaju koliko ne znaju. Uči se ceo život! Treba se družiti, učiti od drugova i starijih ali i nesebično širiti i deliti svoja stečena znanja koja svakako treba proširivati. Naravno da mladi treba da izlaze i da se zabavljaju. Sve to obogaćuje život.“-istakla je predsednica Kola srpskih sestara.

Slobodanka Mira Stanković Ćirković apeluje na roditelje iako rade više poslova da bi obezbedili sve što je neophodno porodici da se bave svojom decom. Ona odgovorno tvrdi da se sve ponese iz kuće, i lepi maniri, vaspitanje i potreba za obrazovanjem.

„ Ako roditelji ukradu i dete će biti lopov. Deca posmatraju roditelje i često kopiraju njihov model ponašanja. Eksrema ima svuda ali na sreću, mi u Užicu imamo divnu decu, vaspitanu i kulturnu. Želim deci i roditeljima uspeh u svemu, slogu, razumevanje i poštovanje jer što pre dete roditelj počne da posmatra i tretira kao čoveka, dete će postati čovek. I deca se od malih nogu uče humanitarnom radu, da pomognu bakama i dekama, donesu iz prodavnice starijim komšijama i rodjacima namirnice, nabave lekove….Sve potiče iz kuće. Humanitarni rad se uči i neguje što ličnim primerom pokazuju sinovi, kćerke ali i unuci članica Kola srpskih sestara jer su naučeni da pomognu od svojih majki, baka, tetki, rodjaka koje su naše članice.“-sa ponosom je istakla predsednica Kola.

Na svetu postoji više od 7000 jezika. Učenje jednog ili više od njih svakako će vam podići samopouzdanje i obogatiti znanja, proširiti vidike, učiniti vas duhovno bogatim, samosvesnim, ispunjenim čovekom koji poštuje sebe, voli život i ljude! Važno je krenuti. Možda već danas, bez obzira na godine i profesiju. Uradite nešto za sebe.

ALLES GUTE!

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
fog
7 ° C
7.1 °
-1.7 °
90 %
1.5kmh
90 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
16 °
Ned
18 °

Poslednje vesti

Vašar u gradu(FOTO)

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

1024 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime