- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Srbija i region Blagi ekonomski oporavak u 2021. godini

Blagi ekonomski oporavak u 2021. godini

Godina u kojoj su najaktuelniji bile pandemija i duboka ekonomska kriza koja je u mnogim zemljama izazvala nezapamćene recesije, ostaviće traga i u 2021. za koju se smatra da će biti optimističnija i doneti blagi oporavak, kaže za Biznis rs. autor publikacije Makroekonomska kretanja u Srbiji Saša Đogović. Kada je reč o Srbiji, naša zemlja nije doživela ogroman ekonomski pad, ali će i domaćoj privredi biti potrebno vreme da stane na noge.

- REKLAMA -

„Sam start 2021. godine biće sumoran, uz nadu da će ipak do postepene stabilizacije ekonomskih tokova doći na proleće, a posebno u drugom delu 2021. godine“, kaže Đogović.

On smatra da je vrlo važno da se srpska vlada fokusira na jačanje kapitalnih investicija, kako onih infrastrukturnih, tako i u oblasti zaštite životne sredine, kako bi se na taj način podizale domaće privredne aktivnosti.

„Takođe, javna preduzeća moraju da se reorganizuju i prevedu na tržišni stil upravljanja, jer sa postojećim ona predstavljaju otuđeno tkivo od domaće ekonomije, kojima nije u fokusu opšti nego lični ili grupni interes. Samo korporatizovana javna preduzeća mogu da obezbede nove izdašnije investicije i poguraju u znatno većoj meri ukupne investicije u zemlji, pa i one koje se tiču zaštite životne sredine“, navodi Đogović.

Jedan od uslova bržeg oporavka privrede jeste da se da primat ulaganjima u nove tehnologije i inovacije koje se mogu komercijalizovati i kroz javno-privatna partnerstva, a posebno inovacije iz biomedicine i ekologije.

Makroekonomska stabilnost je trenutno neupitna, ali može biti narušena ukoliko se zaoštri pandemijska kriza tokom prvih četiri-pet meseci 2021. godine.

„Ako bi se to desilo moglo bi uzrokovati i potrebu za dodatnim zaduživanjem države, moguće i rezanjem nekih kapitalnih izdataka, a to bi onda poguralo javni dug zemlje na više kote, što bi u uslovima pojačanog nekomercijalnog rizika, moglo da poljulja izglede i ocene kreditnog rejtinga zemlje“, zaključuje Đogović.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
5.7kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime