- REKLAMA -
16 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Bez poskupljenja vode i kanalizacije ove godine, prošlog meseca oko 15 prijava...

Bez poskupljenja vode i kanalizacije ove godine, prošlog meseca oko 15 prijava zbog uvećanih računa

Vodomeri u Užicu se čitaju na svaka tri meseca, dok se u međuvremenu upisuje očekivani prosek potrošnje vode, obrazložio je direktor užičkog JKP Vodovoda nakon pitanja zbog čega su na računu za prethodni mesec pojedinim građanima porasle cifre koje treba da izdvoje za vodu i kanalizaciju.

- REKLAMA -

Građani koji imaju primedbe ili sumnju da im je račun neosnovano uvećan uvek mogu da se obrate dežurnim službama Vodovoda, rekao je za Radio Lunu direktor JKP Vodovod Užice Duško Ljujić podsetivši na postojanje komisija za velike utroške i za reklamacije, ali i službe koja se bavi očitavanjem vodomera.

Ta služba, kako je podsetio Ljujić, po gradskoj odluci očitava stanja na vodomerima na svaka tri meseca.

–    Za dva meseca kada se ne čita, tada se piše očekivani prosek. On može biti u nekom slučaju veći, u nekom manji, ali u svakom slučaju, sa očitavanjem vodomera se sravnjuje stanje. Ako je, recimo, u oktobru i novembru pisan manji prosek nego što je stvarno trošeno, onda će sa čitanjem u decembru svakako biti povećan račun u odnosu na oktobar i novembar, objasnio je Ljujić dodavši da nije primetio ništa alarmantno i zabrinjavajuće u funkcionisanju službi.

Nakon nabavke i današnje registracije novog vozla, čitačka služba Vodovoda imaće na raspolaganju dva vozila za rad na terenu.

 

Prošlog meseca Vodovod je zabeležio oko 15 pisanih prijava građana zbog uvećanih računa.

Ljujić je napomenuo da broj pisanih predstavki i nije veliki, odsnosno da je manji nego prethodnih meseci kada su se građani bunili zbog većih faktura usled povećanja cene vode i kanalizacije.

JKP Vodovod naplaćuje vodu građanima po ceni od 59 dinara po kubiku.

Po članu domaćinstava JKP Vodovod uglavnom obračunava cena vode i kanalizacije. Po rečima Ljujića, od dogovora saveta stanara zavisi na koji način se obračunava cena vode u stambenim zgradama.

–    To što mi dobijamo od upravnika zgrade, tako i fakturišemo. Nama je merodavan glavni vodomer, mada u nekim zgradama postoje i interni vodomeri za raspodelu u zgradi, ali mi sa njima nemamo veze. Mi čitamo glavni vodomer i po njemu se fakturiše, rekao je Ljujić.

U proseku četvoročlano domaćinstvo u Užicu troši mesečno oko 14 kubnih metara vode. Ljujić je napomenuo i da ima nenamenske potrošnje vode, posebno leti kada građani zalivaju zasade, vrtove, pune bazene.

Cena vode i kanalizacije u Užicu je poslednji put povećana oktobra prošle godine za 18 odsto, odnosno za oko 150 dinara mesečno po domaćinstvu. Prethodno je cena vode i kanalizacije promenjena 2013. godine.

Poskupljenje je, kako su u septembru obrazložili, usledilo zbog većih troškova proizvodnje, odnosno prerade vode u novom postrojenju, ali i zbog potrebe da se krene u rekonstrukciju gradske vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Finansijsku dobit od povećanja cena vode i kanalizacije, oko 30 miliona dinara, Vodovod planira da uloži u zamenu dotrajale vodovodne mreže, u obnavljanje vodovodnih i kanalizacionih linija.

Po rečima Ljujića, planiraju završetak sistema Dovarje, nastavak i završetak rekonstrukcije vodovodne linije u Braće Čolića u Sevojnu, radove u Nemanjinoj, Drinskoj ulici.

Vodovod iz sopstvenih sredstava planira da oko 58 miliona dinara uloži u vodovodnu mrežu i opremu, rekao je Ljujić tokom 7. sednice užičke skupštine na kojoj je usvojen ovogodišnji Program poslovanja JKP Vodovod Užice sa finansijskim planom.( Foto screenshot prenosa 7. sednice užičke skupštine)

Kako se čulo na 7. sednici užičke skupštine, Vodovod je planirao da osam miliona dinara opredeli za moguće rekonstrukcije i potrebe poslova koji se mogu pojaviti prilikom izvođenja značajnijih radova na gradskim saobraćajnicama.

Oko četiri miliona planiraju da utroše u Vodovodu za digitalizaciju arhive i uvođenje elektronskog računa.

Duško Ljujić je napomenuo da ove godine Vodovod ima četiri glavna cilja: da ostvari uredno vodosnabdevanje, rekonstruiše dotrajale i vodovodne kanalizacione linije, da izradi nove projekte kako bi aplicirao za finansijsku podršku i očuva vodne resurse, prevashodno Vrutke sa kojih se Užice snabdeva pijaćom vodom.

Po rečima direktora JKP Vodovod, poskupljenja vode i kanalizacije niti će biti u 2021. godini.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
29 %
3.6kmh
0 %
Pet
17 °
Sub
12 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime