- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Srbija i region Beogradske sudije: Ne povlačiti Nacrt izmena ZPP

Beogradske sudije: Ne povlačiti Nacrt izmena ZPP

Alumni klub Pravosudne akademije organizovao u Beogradu skup povodom izmena Zakona o parničnom postupku. Prenosimo u celosti saopštenje AKPA i izveštaj sa skupa beogradskih sudija

- REKLAMA -

U sredu 09.06.2021. u Kući kralja Petra u Beogradu održan je skup beogradskih sudija posvećen izmenama Zakona o parničnom postupku (ZPP) u organizaciji Alumni kluba Pravosudene akademije (AKPA) sa koga je poručeno da Nacrt Zakona o izmenama i dopunama ZPP ne treba povlačiti iz javne rasprave, kao i da se gorući problem opterećenosti beogradskih sudova bez odlaganja mora rešavati.

Nacrt Zakona o izmenama i dopunama ZPP su predstavili članovi Radne grupe Ministarstva pravde na čelu sa presednikom sudijom dr Dragišom Slijepčevićem, dok su skupu prisutvovali sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Apelacionog suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu i sva tri osnovna suda u Beogradu, kao i članovi strukovnih udruženja Društva sudija Srbije, Foruma sudija Srbije i organizatora AKPA.

Foto AKPA

Razmatrana su u cilju predstavljanja i unapređenja polaznog teksta pojedinačna rešenja iz Nacrta koja se odnose na uvođenje E suda, izmene u pogledu mesne nadležnosti kod masovnih – repetitivnih tužbi, troškove parničnog postupka, veštačenja, ukidanje revizijskog cenzusa, sporove male vrednosti. Noveliranje ZPP pratiće izmene i seta drugih zakona, te je planirano da se postojeća stvarna nadležnost osnovnih, viših i apelacionih sudova koja je vezana za vrednost predmeta spora zadrži bez obzira na ukidanje revizijskog cenzusa i smanjivanje cenzusa kod sporova male vrednosti.

Sudije osnovnih sudova su posebno ukazali na neravnomernu opterećenost sudijske mreže jer se u osnovnim sudovima na teritoriji Grada Beograda sudi u skoro dve trećine predmeta od ukupnog broja predmeta u kojima se sudi u svim osnovnim sudovima u Republici Srbiji, što je ove sudove dovelo u delimičnu blokadu, zbog čega su ukazivali na hitnost u iznalaženju održivog rešenja koje vide u promenama mesne nadležnosti kod repetitivnih sporova.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime