- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje 'Bebac' predao zahteve ministarki za bolje uslove u porodilištima

‘Bebac’ predao zahteve ministarki za bolje uslove u porodilištima

- REKLAMA -

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada predao je juče zahteve ministarki zdravlja Srbije Danici Grujičić za bolje uslove u porodilištima, sa posebnim akcentom na smanjenje akušerskog nasilja.

Bebac je predložio ministarki da se obezbedi dovoljan broj lekara i medicinskog osoblja u porodilištima, jer je to ključno za prevenciju akušerskog nasilja, pošto omogućava pružanje adekvatne i pažljive zdravstvene nege tokom porođaja.

  • “Nedostatak medicinskog osoblja može dovesti do preopterećenosti, stresa i nedovoljne pažnje prema pacijentkinjama povećavajući rizik od neželjenih incidenata i neljudskog postupanja”, naveo je Bebac na sastanku sa ministarkom.

Dodao je i da je potrebno hitno obezbediti procedure i protokole za lekare i za trudnice, za sigurnost pacijentkinja i medicinskog osoblja, ali i uvesti jasan kodeks ponašanja za lekare i osoblje.

Bebac je zatražio i da se obezbedi bezbolniji porođaj ne samo epiduralnom anestezijom, pošto u porodilištima periodično nedostaju adekvatni analgetici.

  • “Terapija bola zagarantovana je Zakonom o pravima pacijenata. Neophodno je da svaka pacijentkinja ima dostupnost obezboljavanja porođaja kako bi lakše prošla kroz celokupno iskustvo. Ovom terapijom porođaj se olakšava pacijentkinji, ali i osoblju jer je pacijentkinja usmerena na saradnju sa osobljem i lakše se može komunicirati. Na duge staze obezbediti epidural u svim porodilištima”, naveli su.

Dodali su da je porodiljama neophodno omogućiti i pratnju na porođaju, jer pruža emocionalnu podršku i sigurnost trudnici tokom ovog intimnog i često mukotrpnog procesa.

  • “Prisustvo bliske osobe, poput partnera ili člana porodice, može značajno umanjiti stres, anksioznost i osećaj usamljenosti, čime se poboljšava celokupno iskustvo porođaja”, naveo je Bebac.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime