- REKLAMA -
3.9 C
Užice
Početna Srbija i region Auto-put Beograd - Sarajevo biće srce Balkana

Auto-put Beograd – Sarajevo biće srce Balkana

Auto-put koji će preko Višegrada da poveže Beograd i Sarajevo i gradiće se preko Tuzle i Bijeljine biće srce Balkana, izjavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- REKLAMA -

Dodik je rekao da ako idete sa severa preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. “Videli ste u primeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju”, naveo je Dodik.

Istakao je da brza cesta ide iz Istočnog Sarajeva prema Višegradu, i spaja sa sa auto putem u Srbiji.

S druge strane ide preko Bijeljine, i na kraju će spojiti i Banjaluku u tu putnu mrežu.

Važno je, kazao je, imati stabilnog partnera u pogledu obezbeđivanja finansija.

“U ovom trenutku neće se raditi elaboracija u vezi sa konkretnim finansijama, jer će biti potrebno da se napravi neka vrsta projekta, ali idemo ka realizaciji da se mogu angažovati firme, koje će projektovati. Mi smo već na deonici puta od Rače prema Bijeljini izvršili izuzimanje zemljišta i uredili imovinsko-pravne odnose”, rekao je Dodik za Radio televiziju Republike Srpske.

Imamo, istakao je, obećanje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će na toj dionici pomoći sa 100 miliona evra i veoma brzo će se krenuti sa radovima od mosta na Rači prema Bijeljini, pa i prema Brčkom.

Napomenuo je veliki značaj što će Turska stati iza celog projekta pomenutog auto-puta koji će povezati Beograd i Sarajevo. Turska je prihvatila da kreditira i obezbedi novac i da glavni izvođači budu turske firme.

“To je uobičajena praksa, kada imate ovakve međudržavne aranžmane. Ovaj današnji sporazum i jeste u toj funkciji da obezbedi sinergiju između kompanija iz Turske i Republike Srpske i FBiH. Turska je prisutna na našim prostorima i istorijski, ali i u poslednje vreme i privredno, daleko više u Srbiji nego u BiH. Realne investicije su uvek dobrodošle”, rekao je Dodik, koji se sa članovima Pedsedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem juče u Ankari sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipm Erdoganom.

 

 

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
1.5kmh
75 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
11 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime