- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Srbija i region APR: Dobit privrede u Srbiji u 2021. godini uvećana 44,7 odsto, na...

APR: Dobit privrede u Srbiji u 2021. godini uvećana 44,7 odsto, na 926,7 milijardi dinara

- REKLAMA -

 Dobit privrede u Srbiji u 2021. godini uvećana je 44,7 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom i iznosila je 926,7 milijardi dinara, dok je neto gubitak smanjen 3,6 odsto, na oko 276,1 milijardu dinara, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

“Poslovanje privrednih društava, tokom 2021. godine, odvijalo se u povoljnom privrednom ambijentu, što se uz preduzete mere ekonomske politike, nakon recesionih kretanja izazvanih pandemijom korona virusa odrazilo na povećanje broja zaposlenih i rast profitabilnosti, kao i na jačanje finansijskih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

U Srbiji je prošle godine poslovalo 106.219 privrednih društava koja su zapošljavala 1.261.765 radnika, pri čemu je broj zaposlenih za 34.312 bio veći nego prethodne godine.

Ukupni prihodi su realizovani u iznosu od oko 14,77 milijardi dinara, a ukupni rashodi od oko 13,93 milijardi dinara i uvećani su za 20,4 odsto, odnosno 18,5 odsto na godišnjem nivou.

U 2021. godini privredna društva beleže rast profitabilnosti, uz pozitivan neto rezultat od 686,6 milijardi dinara, koji je veći za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvaren je prevashodno zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

Posmatrano prema sektorima, većina njih je uspešno poslovala, te osim dva koja su iskazala gubitak, svi ostali beleže pozitivan neto rezultat.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u sektorima: preradjivačka industrija (208 milijardi dinara), trgovina na veliko i malo (170,7 milijardi dinara), rudarstvo (79,7 milijardi dinara), gradjevinarstvo (58,4 milijarde dinara) i informisanje i komunikacije (54,6 milijardi dinara).

Negativan neto rezultat su realizovali sektori snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (6,4 milijarde dinara) i usluge smeštaja i ishrane (889 miliona dinara).

Javna preduzeća su 2021. godinu završila sa negativnim neto rezultatom od oko 7,4 milijarde dinara, za razliku od prethodne godine kada su ostvarila dobitak, a gubitak su iskazala i privredna društva u stečaju i likvidaciji ‒ 21,4 milijarde dinara.

Кao glavni nosioci poslovne aktivnosti i ukupne profitabilnosti izdvajaju se društva koja se nalaze na listama “STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima” i “STO NAJ… privrednih društava prema neto dobitku”.

Sto društava sa najvećim poslovnim prihodima ostvarilo je 28,7 odsto prihoda na nivou privrede, dok je sto najprofitabilnijih društava imalo udeo od 39,3 odsto u ukupnom neto dobitku privrede.

Istovremeno, STO NAJ… privrednih društava prema neto gubitku iskazalo je preko polovine gubitka cele privrede.

Finansijski kapaciteti privrednih društava su ojačali, pri čemu je rast poslovne imovine i kapitala praćen padom gubitka, a finansijska struktura je nešto popravljena, što pokazuju i blagi pozitivni pomaci u kretanju indikatora zaduženosti i likvidnosti, navela je APR.

Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je Zidjin majning Srbija sa neto dobitkom od oko 34 milijarde dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg. Uspešno poslovanje je pratio rast broja zaposlenih sa 185 na 442 radnika.

Drugoplasirano društvo, prema neto dobitku, MK grupa sa neto dobitkom u iznosu od oko 26 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan. To preduzeće je 2020. godine zauzimalo na toj tabeli 22 mesto.

Naftna industrija Srbije (NIS) je, usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovala poslovne prihode, veće za 67 nego prethodne godine, u visini od oko 281 milijardu dinara i zauzela drugo mesto. To je uslovilo povratak te naftne kompanije na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa neto dobitkom od oko 23 milijarde dinra.

Medju privrednim društvima sa najvećim poslovnim prihodima koji iznose oko 116 milijardi dinara je i javno preduzeće Srbijagas. Ti prihodi su za trećinu veći nego prethodne godine, a neto dobitak Srbijagasa povećan je 26 odsto i iznosi oko 3,7 milijardi dinara.

Najveće privredno društvo u Srbiji Elektroprivreda Srbije (EPS), vodeće je prema poslovnim prihodima, ali je prvo prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka. U 2021. godini EPS je ostvario poslovne prihode od oko 319 milijardi dinara koji su veći za 12,6 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede.

Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji električne energije u četvrtom kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže (26,5 odsto), što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od oko 10,9 milijardi dinara.

Najveći neto dobitak medju javnim preduzećim uz Srbijagas imali su Pošta Srbije, Beogradske elektrane, PEU Resavica, a neto gubitak u najvećem iznosu pored EPS-a imaju Putevi Srbije, Gradsko saobraćajno preduzeće, EPS Javno preduzeće TE Kosovo sa PO Obilić i Elektromereža Priština.

Opširnije na stranicama agencije Beta.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime