- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Apel DS Užice: Podržite projekat besplatnih udžbenika

Apel DS Užice: Podržite projekat besplatnih udžbenika

- REKLAMA -

Resorni odbor za prosvetu Gradskog odbora Demokratske stranke Užice je apelovao na roditelje, prosvetne radnike i njihove sindikate i na ugledne javne ličnosti da se udruže i podrže projekat profesora dr Aleksandra Kavčića i njegove Fondacije Alek Kavčić koji su učenicima obezbedili besplatan pristup udžbenicima na internetu.

–   Godinama unazad svedoci smo brojnih inicijativa, projekata povodom obezbeđivanja besplatnih udžbenika za obavezno osnovno obrazovanje koje je po zakonu RS Srbije besplatno. Takođe smo svedoci razočaranja roditelja kada se neostvare razna obećanja i kupovina udžbenika iz godine u godinu znatno opterećuje ionako skromna i otežana primanja, naveli su iz užičkog DS-a.

Podrškom projektu, kako su naveli u saopštenju, podstiče se rušenje monopola stranaca koji štampaju preskupe udžbenike u Srbiji i da se konačno ispoštuje zakon Republike Srbije da učenici obaveznog osnovnog obrazovanja zaista i imaju besplatne udžbenike.

–   Pravo na besplatne udžbenike prema odluci Vlade Srbije imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i učenici koji su treće dete ili svako naredno dete koje je u sistemu školovanja. Sve to u praksi može, ali i ne mora biti jer roditelji odnosno staratelji šalju prijave za besplatne udžbenike uz odgovarajuće dokaze da deca zaista imaju pravo na njih, naveli su u saopštenju iz Resornog odbora za prosvetu Gradskog odbora Demokratske stranke Užice podsetivši da škole do aprila biraju udžbenike za narednu školsku godinu.

Kako su podsetili, profesor Kavčić i Fondacija su učenicima obezbedili besplatan pristup udžbenicima za treći i sedmi razred na internet sajtu besplatnabiblioteka.com, dok su za preostale razrede udžbenici u intezivnoj pripremi.

Foto screenshot Fondacija Alek Kavčić

Do 19. januara i za samo šest dana, 100.000 jedinstvenih posetilaca je pregledalo taj sajt i preuzelo 65.000 besplatnih udžbenika za osnovnu školu, odnosno 6,5 terabajta materijala, saopštili su tada iz Fondacije Alek Kavčić navodeći da su najviše preuzimani udžbenici informatike, matematike, srpskog jezika za sedmi razred i čitanka za treći razred osnovne škole.

Osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić je rekao 19. januara da je po sadašnjim maloprodajnim cenama udžbenika inostranih izdavačkih kuća, ukupna vrednost preuzetih knjiga bila oko 600.000 evra.

Inače, Fondacija Alek Kavčić je osnovana sa ciljem da promoviše obrazovanje i nauku.

Fondacija: Sa sajta Besplatnabiblioteka.com preuzeto 65.000 udžbenika

Ministar prosvete Branko Ružić, gostujući u emisiji Pressing na TV N1, istakao je da se 700 miliona dinara izdvaja za udžbenike koji su besplatni za kategorije učenika lošijeg imovnog stanja i 790 miliona za digitalne udžbenike. Podsetio je da gradnju i rekonstrukciju škola finansira država.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
88 %
2.1kmh
34 %
Sre
11 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
2 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime