- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Analizirali stanje u opštini Čajetina, u pripremi Plan razvoja(AUDIO)

Analizirali stanje u opštini Čajetina, u pripremi Plan razvoja(AUDIO)

- REKLAMA -

Opština Čajetina je počela sa izradom Plana razvoja, dugoročnog dokumenta razvojnog planiranja najšireg obuhvata i najvišeg značaja. Taj najviši dokument lokalne samouprave treba da sadrži analizu postojećeg stanja, viziju, definisane prioritetne ciljeve razvoja opštine, mere, alate i smernice za njihovo ostvarivanje.

Stalna konferencija gradova i opština pružaće i Opštini Čajetini tehničku, ekspertsku podršku pri izradi Plana razvoja. Izradu tog dokumenta u Čajetini pomaže i Regionalna razvojna agencija Zlatibor.

Iz Opštine Čajetina su predočili da su do sada donete odluka o pristupanju izradi Plana razvoja i rešenje o formiranju koordinacionog tima, te da su definisane radne grupe u skladu sa oblastima razvoja i da su eksperti uradili sektorsku analizu postojećeg stanja iz oko deset različitih oblasti u opštini.

Kako su pojasnili, u prehodne dve faze su definisali ključne faktore uticaja na razvoj lokalne samouprave.

  • Preostaje nam stvaranje teksta radne verzije plana, javna rasprava na osnovu koje ćemo, eventualno, raditi izmene ukoliko ona pokaže da je to potrebno, onda usvajanje i primena ovog važnog dokumenta, naveli su iz Opštine Čajetina na konsultativnom sastanku Partnerskog foruma 14. novembra u Čajetini povodom izrade Plana razvoja opštine Čajetina.

Stručni saradnik Stalne konferencije gradova i opština Nikola Žeželj sredinom novembra je predstavio u Čajetini podatke do kojih su došli svot i analizama postojećeg stanja, a koji služe kao osnov za dalju dopunu, izmenu, raspravu.

  • Važno je dobiti realne podatke i radi donošenja strategije razvoja, napomenuo je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović pozivajući javni, privatni i civilni sektor da se aktivno uključe u proces izrade tog dokumenta kojeg donosi i usvaja Skupština opštine Čajetina.

Prema najava sa konsultativnog sastanka, Plan razvoja opštine Čajetina za period od osam godina bi trebalo da bude izrađen do juna 2024. godine.

Šef odeljenja za strateško planiranje i javne politike u Stalnoj konferenciji gradova i opština Aleksandar Marinković, koordinator komponente 1 programa EU Exchange 6, naveo je da je Plan razvoja u Srbiji do sada usvojilo više od 90 lokalnih samouprava, dok je, kako je dodao, značajan broj gradova i opština u procesu usvajanja tog strateškog dokumenta.

Planu razvoja se moraju prilagoditi svi planski dokumenti nižeg ranga, piše u Zakonu o planskom sistemu iz 2018. godine koji je po prvi put definisao proces planiranja na svim nivoima vlasti i koji je predvideo da su lokalne samouprave u obavezi da izrade i usvoje plan razvoja za period ne manji od sedam godina.- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime