- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Srbija i region Amerika jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih i privrednih partnera Srbije

Amerika jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih i privrednih partnera Srbije

- REKLAMA -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa zamenicom podsekretara za spoljnu trgovinu SAD Dajen Farel u Beogradu da su SAD jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih i privrednih partnera Srbije i podsetila da su američke firme angažovane i na nekim od kapitalnih projekata u Srbiji.

Brnabićeva je istakla da je Srbija opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa američkim partnerima, kroz povećanje investicija, trgovinske razmene i različite programe razvojne podrške, kao i kroz dalje jačanje razmena na polju informacionih tehnologija i energetike, saopšteno je iz vlade, prenosi Tanjug.

Farel je istakla važnost daljeg jačanja ekonomske saradnje i u ovom segmentu, imajući u vidu da je privatni sektor stub ekonomije svake zemlje i važan činilac privrednog rasta.

Ona je istakla i izuzetne potencijale za saradnju dve zemlje kada je u pitanju razvoj zelene energije i pohvalila viziju Vlade Srbije u podršci u digitalnoj reformi naše zemlje.

“Veoma smo uzbuđeni zbog EXPO 2027. Od predsednice Vlade imala sam priliku da čujem više o planovima Srbije za EXPO i naravno potvrdila sam da su američke kompanije veoma zainteresovane da pomognu oko razvoja infrastrukture i u veoma važnoj digitalnoj sferi”, rekla je Farel za Tanjug, nakon razgovora koje je danas u Beogradu imala sa Brnabić, ministarkom rudarstva i energetike Dubrakvom Đedović Handanović i predstavnicima Američke privredne komore.

“Želimo da čujemo više o aspiracijama, interesima i željni smo da se postaramo da naše kompanije znaju što više o mogućnostima koje bi im učešće na EXPO u Beogradu donelo. Veoma su željni i veoma entuzijastični”, rekla je.

Farel na pitanje vezano da Sajam vina “Wine Vision by Open Balkan” i podršku koju SAD daju Otvorenom Balkanu – inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže da je Sajam fantastična ideja iz koje mogu proizaći samo dobre stvari.

“Što se tiče Sajma vina, kakva fantastična ideja. Mislim da svaki put kada se dođe do prilike da ljudi zaista mogu zajedno da nazdrave, da međusobno opušteno razgovaraju, iz toga mogu proizaći samo dobre stvari”, rekla je Farel.

Prema njenim rečima, to je još jedan odličan piremer liderstva.

“I zato mislim da je to još jedna divna ilustracija liderstva koje Srbija i susedne zemlje zauzimaju u pogledu na Zapadni Balkan, ne samo na individualnoj osnovi, već i u pravcu razumevanja snage, mogućnosti i komplementarnih aspekata čvrstih međusobnih odnosa u regionu, tako da sam veoma uzbuđena zbog toga”, rekla je Farel.

Farel je ocenila da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom rudarstva i energetike bili odlični i da je bilo reči o brojnim oblasitima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo.

Poručila je da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju.

“Razgovarali smo o saradnji u oblasti tehnologija, čiste, obnovljive energije, o izuzetnim američkim kompanijama koje već posluju u Srbiji na različitim projektima i sarađuju sa Vladom Srbije u oblasti infrastrukture i digitalne tehnologije”, rekla je Farel.

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju rekla je da su i inovacije i razvoj tehnologija bile važna tema razgovora, kao i veštačka inteligencija i pravac u kojem ide njen razvoj.

Farel je dodala da se razgovaralo i o industriji zabave, o vezi tehnologije i kreativnosti, ”krativnoj saradnji koja može dovesti do uspešnih blokbastera”.

“Moram da pohvalim vaše programere u oblasti gejminga koji su izuzetno dobro poznati ljudima u našoj zemlji. Ovo je još jedna oblast u kojoj govorimo o kreativnim mogućnostima i korišćenju tehnologije. Toliko mnogo razloga da se osećate veoma pozitivno i veoma povoljno u vezi sa odnosima SAD i Srbije”, rekla je Farel.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime