- REKLAMA -
2.1 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo AKPA predložio izmene Zakona o parničnom postupku

AKPA predložio izmene Zakona o parničnom postupku

- REKLAMA -

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) uputio je Ministarstvu pravde predloge i sugestije u vezi sa predstojećim izmenama Zakona o parničnom postupku (ZPP)

Pozdravljeni su napori Ministarstva pravde koji su usmereni na unapređenje normativnih okvira i podizanje nivoa efikasnosti pravosudnog sistema, što predstavlja i jedan od proklamovanih prioriteta Strategije razvoja pravosuđa za period 2020-2025. godine. Izmene ZPP su jedan od najznačajnijih koraka koje treba preduzeti kako bi građanima bila dostupnija pravda, kako bi se ubrzali parnični postupci i rešio problem hroničnog zagušenja najvećih sudova u Srbiji.

AKPA je ponudio niz mogućih rešenja među kojima su najznačajniji predozi koji se odnose na izmene mesne nadležnosti prvostepenog suda u postupcima protiv Republike Srbije i autonomne pokrajine. Građanima treba omogućiti da u tim slučajevima tužbe podnose sudovima prema svom prebivalištu, a ne kao do sada prema sedištu skupštine Republike Srbije i autonomne pokrajine, što je glavni generator velikog broja sporova u Beogradu i Novom Sadu.

Predloženo je i vraćanje instituta kolektivne tužbe, što bi imalo za cilj delotvorniju i efikasniju zaštitu prava, niže troškove postupka, ujednačenu primenu sudske prakse, smanjenje broja predmeta pred sudovima i smanjenje disbalansa u opterećenosti sudova i sudija na nivou celog pravosudnog sistema. Takve izmene bi se odrazile na repetitivne sporove kakvi su sporovi protiv poslovnih banaka, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i slično. Istim ciljevima bi služio i tzv. “model postupak”, koji bi podrazumevao mogućost da se jednom karakterističnom sporu, koji predstavlja sve ostale slične sporove, da prednost u rešavanju, da bi po njegovoj pravnosnažnosti mogao da ima prejudicijelni značaj u svim ostalim parnicama istog tipa.

Takođe, predloženo je i da se iz ZPP brišu odredbe koje se odnose na vansudska veštačenja. Takva mogućnost je u skladu sa raspravnim načelom i načelnom efikasnosti relativno skoro uvedena u naš pravni sistem i ona omogućava panričnim strankama da van sudskog postupka sprovedu postupak veštačenja čiji rezulatati mogu da se koriste u sudskom postupku. Međutim, očekivanja zakonodavca se nisu ostvarila, jer u praksi parnični postupci u kojima se koriste vansudksa veštačenja po pravilu duže traju, dovode do znatnog povećanja troškova parničnog postupka i suprotna parnična stranka takva veštačenja percipira kao jednostrana i neobjektivna, zbog čega je predlog da se veštačenja za potrebe sudskog postupka izvode po nalogu suda.

AKPA: Povećati plate sudijama prekršajnih sudova

AKPA već dugi niz godina ukazuje na nedovoljnu visinu plata svih sudija u Republici Srbiji i zato pozdravlja predlog koji se nalazi na dnevnom redu predstojeće sednice Narodne skupštine koji se odnosi na povećanje plata sudija prekršajnih sudova. Plata sudije prema zakonu predstavlja garanciju njegove nezavisnosti i sigurnost njegove porodice i zato ovo pitanje ima širi društveni značaj.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
mist
2.1 ° C
2.2 °
2 °
100 %
1.5kmh
90 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
9 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime