- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Srbija i region AKPA: Oprezno sa otvaranjem sudova i tužilaštva

AKPA: Oprezno sa otvaranjem sudova i tužilaštva

- REKLAMA -

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) poziva Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) da pre eventualne odluke o ponovnom otpočinjanju redovnog rada sudova i tužilaštava zatraže stručna epidemiološka mišljenja, propišu zaštitne mere i razmotre sve aspekte takve odluke.
AKPA smatra da bi vraćanje rada pravosuđa u punom kapacitetu trebalo biti postupno i da su najveći rizici u osnovnim sudovima u velikim gradskim centrima, gde dnevno cirkuliše i preko hiljadu ljudi u zatvorenom prostoru. Epidemiološka zaštita građana i bezbedno održavanje suđenja moraju biti prioritet, posebno imajući u vidu da pristup na suđenja za mnoge građane nije stvar izbora, već obaveze.
AKPA podseća na izazove koje stoje pred radom sudova i tužilaštava koji se ne mogu lako rešiti, a to su male sudnice u kome se teško može obezbediti socijalna distanca između učesnika u postupku, zatim pisarnice koje su organizovane tako da u njima istovremeno radi više desetina zaposlenog pomoćnog osoblja, uski hodnici bez ventilacije koji služe kao čekaonice za stranke, centralizovani klima uređaji. Takođe, postojaće potreba za zaštitnom opremom što iziskuje velika novčana sredstva, koja se moraju obezbediti za rad pravosudnih organa, pri čemu ovi izdaci nisu planirani godišnjim budžetima.
Neki od načina redukovanog rada sudova bi mogli biti precizno planiranje dnevnog broja suđenja, tako da se ne održavaju suđenja u svim sudijskim većima istovremeno, zatim uvođenje rada u dve smene i slično, a što bi bilo potrebno analizirati.
Kada je u pitanju postupno povećavanje broja suđenja, AKPA smatra da treba odrediti prioritete i da sa suđenjima koja su najmasovnija, a čiji društveni značaj je najniži – u sporovima male vrednosti u parničnim postupcima (u kojima je vrednost predmeta spora do 3.000 evra) treba otpočeti najkasnije. Razumljivo je da bi usled smanjenog obima suđenja pored građana i pravnih lica bili pogođeni i advokati koji ne bi mogli ostvarivati prihode u obimu u kojem su to činili pre pojave virusa, što je finansijski problem koji bi trebalo rešavati finansijskim olakšicama i pomoći advokatskim kancelarijama

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
23.9 ° C
24 °
23.9 °
33 %
2.1kmh
0 %
Uto
26 °
Sre
21 °
Čet
18 °
Pet
18 °
Sub
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime