- REKLAMA -
14 C
Užice
Početna Naslovna Agroindustrijski centar na Zlatiboru od 1.septembra

Agroindustrijski centar na Zlatiboru od 1.septembra

- REKLAMA -

Agroindustrijski centar, koji će okupiti poljoprivrednike i pomoći im da lakše plasiraju svoje proizvode, počeće sa radom 1.septembra ove godine u zlatiborskom selu Kriva Reka.

To je rečeno na regionalnoj konferenciji  „Agroindustrijski centar temelj privrede Zlatiborskog okruga – Novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona“ koju su, danas u hotelu Tornik, organizovali Opština Čajetina i Ambasada Kraljevine Švedske u Srbiji, koja je podržala taj projekat. 

Milan Stamatović i ambasador Jan Lundin

Milan Stamatović, predsednik čajetinske opštine, objasnio je da će centar poslovati kao deoničarsko društvo, po modelu javno-privatnog partnerstva.   

„Lokalna samoprava će podržati proizvođače kroz obezbeđenu infastrukturu i neophodne subvencije, a centar će im omogućiti siguran plasman robe, zaštitu geografskog porekla proizvoda, ali i zaštitu od monopolista i nakuoaca”, rekao je Stamatović.

On je podsetio na to da je osnivanje centra počelo nakon osnivanja mini-mlekare „Naša Zlatka“ u Krivoj Reci, koja od 2017. godine uspešno posluje i otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja  Čajetina.

„Od početnih 2.000 litara otkupljenog mleka dnevno, povećan je obim na 20.000 litara dnevnog unosa, čime se pokazalo da naše tržište ima potencijal i za formiranje Agroindustrijskog centra“, rekao je Stamatović i  dodao da je, pored mlekare i sušare u Krivoj Reci, u planu izgradanja hladnjače.

Podsetivši na to da saradnja sa Čajetinom traje nekoliko godina, kroz srpsko-švedski program „Hrana sutrašnjice“, ambasador Švedske Jan Lundin je istakao da ta država poseduje veliko iskustvo u toj oblasti i da je pružila stručnu podršku u osnivanju Agroindustrijskog centra Zlatibor.

„Drago mi je da vidim kako se na Zlatiboru obraća pažnja ne samo razvoju turizma, nego i razvoju poljoprivrede, kako bi mala preduzeća u toj oblasti mogla da opstanu i da se razvijaju na tržitu na kome dominiraju „veliki igrači“, tako da je osnivanje Agroindustrijskog centra dobar početak“, poručio je ambasador Lundin.

Dr Zorica Vasiljević, profesorka  Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, istakla je da bi naši poljoprivrednici i prerađivači trebalo da se pripremaju da budu konkurentni kada Srbija uđe u EU.

„Dobro je da se u ovakvim centrima oni edukuju, informišu o cenama i stanju na tržištu i da mogu zajedno da nastupaju. To što radi Opština Čajetina i njeni partneri je veoma dobro i uvek smo spremni da mi iz nauke i struke dođemo i da pomognemo“, poručila je profesorka Vasiljević.

Očekivanja poljoprivrednika

„Očekujemo da nas Agroindustrijski centar udruži i osnaži, kako bismo mogli da budemo konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, a očekujemo i pomoć u marketingu, prodaji i distrubuciji naših proizvoda“, kazao je Radivoje Mišović, proizvođač sira iz zlatborskog sela Rudine.

Tekst: N.K./Foto: Opština Čajetina

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
58 %
0.5kmh
0 %
Pon
14 °
Uto
26 °
Sre
21 °
Čet
18 °
Pet
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime