- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje SRCE: Rešenja hitno potrebna

SRCE: Rešenja hitno potrebna

- Znamo da je radnicima na gradilištu poslodavac dužan da obezbedi šlem i drugu zaštitnu opremu, koja ih štiti od fizičkih povreda. Ipak, retko pomislimo da na radnom mestu – bilo ono gradilište ili kancelarija - imamo pravo i na zaštitu mentalnog zdravlja, kao i na neku vrstu "šlema" koji će ga čuvati, napomenuli iz centra Srce

- REKLAMA -

Više od polovine zaposlenih ima mentalne poteškoće izazvane poslom, dok je istovremeno svaki deseti zaposleni na poslu doživeo neku vrstu diskriminacije u vezi sa mentalnim zdravljem, prema istraživanju koje je nedavno sproveo Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida Srce zbog čega je pokrenuo kampanju #NijeDeoPosla.

  • Brojni su problemi na poslu i u vezi sa poslom koji štete našem mentalnom zdravlju: fokus na poslovni uspeh, umesto na zaposlene; loša kultura komunikacije, neadekvatno upravljanje, prekratki rokovi i preveliko radno opterećenje, pa i različite vrste uslovljavanja i zlostavljanja zaposlenih. Želimo da pokrenemo otvoreni i široki razgovor o drastičnim posledicama netretiranja ovih problema, o ogromnoj šteti koju trpimo kao pojedinci, kolektivi i društvo u celini, kao i o mogućim rešenjima, naveli su iz centra Srce pozivajući građane da se pridruže kampanji postavljanjem videa Nije deo posla na svojim društvenim mrežama.

  • Clij nam je da svi zajedno pokrenemo na delovanje udruženja poslodavaca, sindikate, resorne institucije, stručnjake za mentalno zdravlje, organizacije civilnog društva i medije – sve koji imaju značajnu ulogu u rešavanju ovog problema. Jer, rešenja su nam potrebna, i to hitno. Tiče se svih nas, istakli su iz Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida Srce.

Taj centar je osnovan 1991. godine, kako su naveli, postoji i radi u kontinuitetu u skladu sa sopstvenom vizijom društva u kojem manje ljudi oduzima sebi život. Uz svakodnevni volonterski rad, kako su napomenuli, godišnje beleže više od 9.000 direktnih kontakata telefonom, mejlom i četom, a uključuje se i u akcije, programe i projekte koji doprinose očuvanju mentalnog zdravlja.

  • Centar Srce okuplja trenutno više od 100 volontera koji ublažavaju ljudsku nesreću i koji pažnjom i saosećanjem, aktivno slušaju i razumeju osećanja koja vode do samoubistva, a emotivnom podrškom osobama u krizi preveniraju samoubistva putem telefonskih razgovora i razgovora četom i mejlom, potpuno besplatno. Svi podaci koje volonterima Centra sagovornici dobrovoljno prenesu, strogo su poverljivi, a osobe koje se obraćaju Centru mogu da zadrže potpunu anonimnost, navedeno je u istraživanju.

Istraživanje u Vojvodini


– • U većini slučajeva (81%) ne postoje definisani postupci za prijavljivanje poteškoća u vezi sa mentalnim zdravljem., navedeno je među rezultatima istraživanja među kompanijama u Vojvodini// Foto centar Srce

Istraživački tim Centra Srce je sproveo prošle godine istraživanje na uzorku od 100 poslodavaca i 1.700 zaposlenih iz stotinu velikih i srednjih preduzeća sa teritorije Vojvodine, u proseku sa više od 150 zaposlenih. Pored istraživanja upitnikom od 15 pitanja, organizovane su i dve fokus grupe na kojima je učestvovalo ukupno 50 zaposlenih.

– Samo 22% preduzeća ima i sprovodi program zdravlja/dobrobiti za zaposlene, navedeno je među rezultatima istraživanja// Foto centar Srce

  • Najčešće situacije koje negativno utiču na mentalno zdravlje, a sa kojima se zaposleni suočavaju na poslu: veliki pritisak i kratki rokovi, hitne i nepredviđene, stresne situacije, sastanci na kojima kolege ili rukovodioci kritikuju ili viču, nedostatak dobre komunikacije, razumevanja i tolerancije, neprimeren govor – psovanje, snishodljivost, ismevanje, obaveza da se rade i tuđi poslovi, razne vrste prisila, iznuđivanja i ucena, loše i neprincipijelno rukovođenje, netransparentni kriterijumi utvrđivanja ličnih zarada, bilo kakav oblik zlostavljanja – ponižavanje, zastrašivanje, omalovažavanje… , stalna kontrola i nadzor, protežiranje i zaštita laskavaca i poltrona, navedeno je u istraživanju uz napomenu da se kao posledica takvih situacija javljaju anksioznost,  bezvoljnost, strah, simptomi depresije, sagorevanja, nesigurnost, izolacija.

Foto centar Srce

Foto centar Srce

  • Kao najbolji način da sačuvaju i unaprede svoje mentalno zdravlje zaposleni navode organizovanje periodičnih razgovora sa psihologom ili psihijatrom, dok poslodavci smatraju da je najbolji metod organizovanje predavanja i informisanje iz oblasti važnih za mentalno zdravlje. Zaposleni kao korisne mere za prevenciju i unaređenje u oblasti mentanog zdravlja vide i poboljšanje dijaloga u radnom okruženju, neformalne susrete i druženja, poboljšanje uslova rada i striktno sprovođenje zakonom propisanih mera iz ove oblasti, navedeno je, između ostalog, među zaključcima istraživanja Centra Srce koji je ponudio i preporuke i mere radi stvaranja okruženja pogodnog za mentalno zdravlje.

Foto centar Srce

https://www.srbija.gov.rs/vest/683175/usvojen-predlog-zakona-o-elektronskim-komunikacijama.php

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
90 %
0.8kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime