- REKLAMA -
17.1 C
Užice
Početna EKO Nedostatak kadra remeti osnivanje dimničarske službe u Užicu(AUDIO)

Nedostatak kadra remeti osnivanje dimničarske službe u Užicu(AUDIO)

Dimničar Momo Karadarević sve češće po užičkim krvovima. Apeli iz Gradske kuće građanima da očiste dimnjake pre grejne sezone

- REKLAMA -

Tokom leta i pre početka grejne sezone je najbolje zvati odžačara i očistiti dimnjak, ukazao je za Radio Lunu profesionalni dimničar Momo Karadarević navodeći da beleži više poziva nego prošle godine. Obrazlaže ih ratom u Ukrajini, najavama potencijalne nestabilnosti snabdevanja energentima, restrikcija.

Prema navodima Karadarevića, dimničarske usluge traže i građani koji su prešli na grejanje gasom kako bi imali alternativu u slučaju nestanka tog energenta.

Spomenuvši da su nekada građani bili dužni da čiste dimnjake, te da bi u suprotnom bili kažnjeni, danas, kako je dodao, to nije slučaj.

  • Obično zovu kad je frka, zimi kad zagusti, ali ima i onih koji to rade redovno, preventivno, ukazao je Karadarević naglasivši da je najbolje svake godine održavati dimnjake i kotlove čistim.

Na terenu je Momo svaka dva, tri dana. Po zgradama Karadarevića nema jer su, kako je rekao, upropašćene. Od tog posla je odustao otkako se JP Stan brine za održavanje zgrada. /Foto M.K./privatna arhiva

Zbog čega je važno redovno čistiti dimnjake?

  • Zbog požara je najvažnije, da ne bude mnogo prljavštine u vazduhu. Stvori se smola u dimnjaku i ona se zapali sama od sebe, stvori preko 1 000 stepeni, a još ako je zapušen dimnjak, može da bude svašta, naglasio je dimničar Momo Karadarević.


Ne navodeći pojedinačne podatke po mestima, načelnik užičkog Odeljenja za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Saša Cicvarić je rekao za Radio Lunu da su pripadnici Vatrogasno- spasilačkog bataljona intervenisali više od 50 puta tokom poslednje grejne sezone, od oktobra prošle do maja ove godine na teritoriji Užica, Čajetine, Požege, Arilja, Kosjerića i Bajine Bašte.

  • Gde je uzrok požara bio ili neočišćen dimovodni kanal ili požar koji se zbog neočišćenog dimnjaka proširio na krovnu konstrukciju i zahvatio deo krova ili deo kuće, predočio je za Lunu Cicvarić.

Uz podizanje svesti javnosti o štetnom uticaju grejanja domaćinstava čvrstim gorivima, promovisanje korišćenja efikasnijih peći i adekvatnog održavanja dimnjaka, uspostavljanje dimničarske službe u Užicu je među 21. merom predloženom Planom kvaliteta vazduha od 2018. do 2023. godine. Cilj primene mera – smanjenje aerozagađenja u gradu.

O osnivanju zvanične dimničarske službe na teritoriji Užica, prema navodima članice Gradskog veća Nade Jovičić, duže vreme razmišljaju u Gradskoj kući.

  • Nažalost, nismo mnogo za sada odmakli u tom pravcu. Kadrova, nažalost, nema, tako da je suštinski problem upravo ta priča, ukazala je Jovičić dodavši da se nada rešenju u skorije vreme.

Pomažući ocu, odžačaru Dušku Karadareviću, Momo  je učio zanat kojim se bavi 30 godina. Jedini profesionalni dimničar u Užicu, kako je rekao, završio je saobraćajnu školu. Danas, prema njegovim navodima, u školama u gradu nije moguće učiti dimničarski zanat.

  • Jedino mogu da nauče od mene, ali nema ni zainteresovanih. (…) Ima posla ko hoće da radi…, pričao je za Lunu Karadarević navodeći i da je povremeno bio u opasnim situacijama na krovovima kuća.


Akcija sa pozitivnim efektima

Individualne kotlarnice i individualna ložišta u kojima se uglavnom koriste čvrsta fosilna goriva su jedan od najvećih izvora zagađenja vazduha na teritoriji grada, ukazano je u dokumentu Plan kvaliteta vazduha grada Užica od 2018. do 2023. godine uz navedene procene da je u Užicu oko 16 000 individualnih ložišta ukupne instalisane snage oko 240 MW, što je, kako piše, tri puta više nego u kotlarnicama JKP Gradska toplana Užice.

–    Mi, za sada, apelujemo na građane koji koriste čvrsta goriva da upravo pre grejne sezone očiste svoje dimnjake, kazala je gradska većnica Nada Jovičić.

  • Dimni gasovi, koji se iz ložišta emituju u atmosferu, sadrže štetne materije, kao što su: ugljen monoksid, sumporni oksidi, azotni oksidi, gasovita neorganska jedinjenja fluora i hlora i praškaste materije, teški metali. Produkti sagorevanja iz ovih ložišta se pretežno zadržavaju u najnižim (prizemnim) delovima atmosfere, zbog relativno niskih dimnjaka, specifične konfiguracije terena i nepovoljnog strujanja vazdušnih masa, navedeno je u dokumentu.

U blizu 40 kuća u Užicu su 2017. godine očišćeni dimnjaci i kotlovi(pojedinačnih snaga do 50kW) u sklopu akcije besplatnog čišćenja dimnjaka i kotlova koju je organizovala lokalna samouprava kao pilot projekat.

Tokom te akcije su dimnjaci, dimnjače i ložni uređaji mehanički čišćeni. Merenjem emisija dimnih gasova pre i posle čišćenja, kako je navedeno, potvrđen je uticaj individualnih ložišta na kvalitet vazduha i stanje životne sredine i energenta na zaprljanost ložišnih uređaja, dimnjaka i na agense u vazduhu.

Sa građanima o potrošnji ogreva(AUDIO)

Prema podacima predočenim u Planu kvaliteta vazduha, posle čišćenja kotlova i dimnjaka, u objektima je za 10,6% povećana srednja efikasnost rada kotla.

  • Od očišćenih 36 objekata koji koriste čvrsto gorivo kao energent, pri čišćenju dimnjaka i kotlova sakupljeno je 190 kg čađi i pepela, u proseku oko 5,28 kg/po objektu. (…) Pojedinačna efikasnost rada svakoga kotla na čvrsto gorivo povećana je uklanjanjem čađi, odnosno smanjena je pojedinačna potrošnja goriva za 5-7%, jer sloj čađi ima efekat izolatora i smanjuje prelaz toplote na ogrevne zidove kotla, navedeno je između ostalog u dokumentu ukazujući da je čest problem neadekvatno dimenzionisan dimnjak u odnosu na kotao, ali i da nedovoljno efikasna iskorišćenost goriva povećava njegovu potrošnju.

Foto screenshot dela stranice dokumenta Plan kvaliteta vazduha grada Užica za period od 2018. do 2023. godine kojeg je izradila firma ECOLogica Urbo d.o.o. iz Kragujevca

Manja vlažnost energenta, kako je predočeno, jedan je od važnijih preduslova da se u radu ostvare maksimalna efikasnost kotla i niže vrednosti emisije zagađujućih materija.

  • Opšte je poznato, a i projekat je pokazao da je ugalj najlošiji izbor energenta, kako zbog zaprljanosti ložišta i dimnjaka, tako i zbog materja koje se emituju u vazduh i zagađuju ga. Gas kao energent daje najbolje rezultate jer ima najveći stepen efikasnosti rada kotla i najmanje štetnu emisiju zagađujućih materija u odnosu na sve vrste goriva, piše u Planu kvaliteta vazduha grada.

Užice zima 2022. godine

Užice je u kotlini, godinama prekomerno zagađeno koncentracijama PM 10 čestica, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, prošle godine tokom 84 dana.

Prekomerno zagađenje i u junu; prekoračili prošlogodišnje brojke? (AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17.1 ° C
17.1 °
17.1 °
55 %
5.3kmh
1 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
19 °
Pet
12 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime