- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Užice šesto na listi transparentnosti lokalnih samouprava

Užice šesto na listi transparentnosti lokalnih samouprava

Transparentnost gradova i opština u Srbiji je blago povećana 2022. godine u odnosu na prethodnu, ali je prosek i dalje nizak. Polovina (49%) opština je poboljšala rezultat, ali je kod 46% lokalnih samouprava zabeležen pad, saopštili su iz Transparentnosti Srbije nakon što su sproveli istraživanje Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2022) uz podršku USAID

- REKLAMA -

Grad Užice, sa 78 poena, na šestom je mestu liste najtransparentnijih lokalnih samouprava u Srbiji, pokazalo je istraživanje Lokalnog indeksa transparentnosti za 2022. godinu koje je obuhvatilo 145 lokalnih samouprava i 25 gradskih opština u Srbiji.

  • Među gradskim opštinama, odličan rezultat imaju Surčin (69) i Sevojno (66), napomenuli su u prezentaciji iz Transparentnosti Srbija pojasnivši da su ocenjivali, ne i rangirali 25 gradskih opština.

Prema podacima TS, Užice je 2021. godine bilo na 16. poziciji LTI i, u odnosu na prethodnu, ove godine je poboljšalo rezultat za 25,8 odsto.

Prema analizi Transparentnosti Srbija, Užice je pri vrhu liste lokalnih samouprava koje su ostvarile najbolji rezultat u kategorijama Budžet i JLS i građani. U prvih je šest rangiranih u kategoriji Javna preduzeća i javne ustanove i Javne rasprave i javni konkursi.

Budžetski portal – nov oblik transparentnosti


Kako je pojašnjeno, opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih posredstvom 95 indikatorskih pitanja za osam kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, lokalna samouprava  i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave i konkursi), uz osnovne indikatore.


Užice je dobilo nula bodova na više od 20 indikatorskih pitanja, među kojima i za odgovore o postojanju podataka na veb stranici lokalne samouprave o kontaktu građana sa odbornicima, o pojedinačnom glasanju odbornika na skupštinskim sednicama, o postojanju stranice Komisije za izbor direktora javnih preduzeća sa objavljenim dokumentima iz procedure izbora direktora, o dostupnosti informacija o platama funkcionera i službenika i o aktuelnom godišnjem planu javnih nabavki u Informatoru o radu i na pitanje u vezi dozvoljavanja anonimne prijave u svim mehanizmima za prijavu korupcije i nepravilnosti.


Zlatiborski okrug na listi

Požega i Sjenica su među lokalnim samoupravama koje su dobile najviše poena za Informator o radu.  Opština Požega je rangirana na 25. mestu sa 57. poena, Čajetina na 39. poziciji sa 53 poena. Sjenica je na 50. mestu sa ocenom 51, Nova Varoš na 56. poziciji sa 50 LTI, Priboj na 61. mestu liste sa 49 bodova.  Arilje je na 66. mestu(48 LTI), Prijepolje na 93. sa 44 poena, Bajina Bašta na 108. mestu rangiranih sa 41. bodom, dok je Kosjerić na 113. poziciji sa ocenom 40 i jedini u Zlatiborskom okrugu koji je izgubio više od deset poena u odnosu na istraživanje LTI 2020. godine.

Znatno bolji prosečan rezultat u odnosu na druge lokalne samouprave, prema navodima Transparentnosti Srbija, ostvarilo je 25 gradova i opština kojima je Američka agencija za međunarodni razvoj USAID prethodnih godina pomogla posredstvom Projekta za odgovornu vlast – GAI.

USAID podrška Čajetini, Priboju i Požegi u borbi protiv korupcije

Najmanje transparentan rad veća i skupština

Najtransparentnije lokalne samouprave 2022. godine su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja, ali nijedna lokalna samouprava nije dostigla 90 poena. Na dnu liste su Kovačica, Sečanj, Koceljeva i Preševo.

  • Prosečna ocena 145 JLS u 2022. godini je 49 (od maksimalnih 100), što je i dalje slab rezultat, ali za poen bolji nego prethodne godine i za devet bodova bolji nego u 2015. kada je istraživanje sprovedeno prvi put. Rezultat iznad 70 poena zabeležilo je 11 opština i gradova, dok su četiri ostvarile skor veći od 80, saopštili su iz Transparentnosti Srbija.

Izvestitli su da je najveći pomak u lokalnim samoupravama zabeležen u kategoriji Javnih rasprava i javnih konkursa(sa 44,3% na 54,7%), dok je pad zabeležen u četiri oblasti, najveći u slučaju Informatora o radu, sa 51,9% na 41,7% i Javnih nabavki sa 95,5% na 72,6%.

  • Pad transparentnosti kod javnih nabavki je direktna posledica primene novog Zakona. Naime, naručioci više nisu u obavezi da informacije objavljuju na svom sajtu, već samo na Portalu javnih nabavki, pa su mnoge opštine i gradovi to prestali da čine, napomenuli su iz TS dodavši da su najmanju transparentnost lokalnih samouprava zabeležili u radu gradskih i opštinskih skupština i veća.

  • Transparentnost je mehanizam za lakše otkrivanje ili sprečavanje korupcije, napomenuli su u saopštenju iz Transparentnosti Srbija pojasnivši da rezultati ne moraju nužno da znače da je korupcija i raširena. Ukazali su i da LTI predstavlja presek stanja u trenutku prikupljanja podataka i njihove provere i da se trenutno stanje može razlikovati od stanja u izveštaju.

Potrebni su značajni i kontinuirani napori da se poboljša i održi transparentnost čak i među najboljim lokalnim samoupravama, glavni je zaključak istraživanja.

  • Za postizanje i održavanje transparentnosti neophodno je usvojiti jasne procedure koje će precizno propisati šta sve opštine treba da objave i ko je za to odgovoran, a što je još važnije – ove procedure se moraju primeniti. Potrebno je izgraditi mehanizme koji će garantovati da objavljivanje dokumenata i informacija ne zavise ni od čije političke volje ili od entuzijazma pojedinaca u lokalnoj administraciji, poručili su iz Transparentnosti Srbija na čijem je sajtu  dostupna interaktivna mapa sa zasebnim stranicama za opštine i gradove, uz uporedne podatke i sa istraživanjima iz prethodnih godina.
- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
90 %
0.8kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime