- REKLAMA -
6.7 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Budžetski portal - nov oblik transparentnosti

Budžetski portal – nov oblik transparentnosti

- REKLAMA -

Budžetski portal na sajtu Grada Užica je iskorak u elektronskom izveštavanju kojim građani i odbornici mogu na nov način da prate pripremu i raspodelu budžeta, kaže za Radio Lunu Gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković. On naglašava da će preko tog portala podaci o budžetu biti transparentniji, a građani će moći da ostavljati predloge i sugestije čime će se povećati njihovo učešće u kreiranju budžeta.

Portal je dostupan na sajtu Grada od kraja prošle godine kao poseban baner i još je u fazi popunjavanja, a koristiće se za izveštavanje na mesečnom nivou, pripremu rebalansa budžeta, postupke usvajanje budžeta za narednu godinu, kao i za završne račune i odluke o poreskoj politici.

Foto: Grad Užice printscreen

Građani će moći jendostavnije da komuniciraju sa gradskom upravom tako što će slati predloge, sugestije, da popunjavaju ankete koj će sve više biti. Mi smo i do sada konsultovali građane, ali ovo je novi sistem i iskorak jer će na gradskom sajtu preko posebnog banera biti omogućeno da građani vide sve budžetske procese. To je nešto što najviše interesuje i građane i odbornike, kaže Petković.

Foto: Radio Luna

Gradski većnik za finansije i budžet kaže da su potrebe i želje građana uvek veće nego što je iznos budžeta zbog čega je važno da svi zajedno odrede prioritete.

Sada će, na komforan način, i odbornici i građani moći redovno da prate prihode i rashode budžeta. Cilj je da građani više učestvuju u kreiranju budžeta, a odbornici da imaju pravorvemene informacije.

Foto: Gard Užice printscreen

Oprema u vrednosti od 200 000 dinara za instalaciju dodatnih servera je nabavljena u okviru projekta Stalne konferencije gradovai oština i programa za Razvoj Ujednjienih nacija UNDP uz finansijsku pomoć Švedske međunarodne razvojne agencije.

Foto: Radio Luna

Cilj Grada je da podiže lestvicu i da radimo na maksimalnoj transparentnosti  i upravljanju našim finanasijama. Mi smo i do sada prepoznati kao grad koji je obezbedio transparentnost u upravljanju finansijama i po tome smo i primer dobre prakse u Srbiji. To su referentne institucije potvrdile u više izveštaja, dodao je Petković.

Podsetimo, u Užicu je nedavno predstavljen Priručnik za uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava koji će olakšati uspostavljanje tog sistema u okviru projekta RELOF2 Vlade Švajcarske u sardanji sa Ministasrstvom finanasija.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Petković je tom prilikom naglasio da je gradska administracija pre nekoliko godina u potpunosti uvela sistem upravljanja finansija i kontrolu kod indirketnih budžetskih korisnika, a u narednom periodu se to očekuje i kod ostalih budžetskih korisnika.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
6.7 ° C
6.7 °
6.7 °
96 %
1.3kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime