- REKLAMA -
11.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Čigota flash: Kako očuvati i poboljšati zdravlje? Nutricionista - dijetetičar Milica Cvijović

Čigota flash: Kako očuvati i poboljšati zdravlje? Nutricionista – dijetetičar Milica Cvijović

- REKLAMA -

Nutricionista – dijetetičar se bavi ishranom kako zdravih tako i bolesnih ljudi. Detalje saznajemo od Milice Cvijović dijetetičara – nutricionistae specijalne bolnice Čigota. Čime se bavi nutrcionista?

Nutricionista se bavi ishranom zdravih populacionih kategorija društva, planira ishranu savetuje, edukuje, redukuje trudnice i dojilje, stare rekreativce, sportiste, decu svih uzrasta. Nutricionistin  zadatak je da poboljša opšte stanje organizma pacijenta I time prevenira bolesti.

Dijetetičar je najčešće u timu sa lekarima različitih specijalnosti u odnosu na oboljenje i shodno tome bavi se iskrenom ljudi koji imaju zdravstvenih problema. Dijetetičar se uključuje kod hroničnih i kod akutnih zdravstvenih stanja. Na primer kod anemije, hiperholesterolemije, visokog krvnog pritiska, gihta, insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 1 i 2 i sličnih problema.

Nutricionista – dijetetičar se bavi ishranom kako zdravih tako i bolesnih osoba.

Opis poslova dijetetičara-nutricioniste u okviru specijalne bolnice Čigota, prvenstveno je vezan za program Čigota, gde kao deo tima učestvuju u planiranju i sprovođenju dijeta različitih kalorijskih vrednosti a po preporuci lekara. 

Zadatak je prvenstveno očuvati i poboljšati zdravlje korisnika programa uz adekvatnu ishranu koja će dovesti do gubitka kilograma. Uz primenu svih principa pravilne i balansirane ishrane, poštujući procentualne odnose hranljivih materija i raspored obroka, pravi se jelovnik na dnevnom i sedmo dnevnom nivou. Onde gde je potrebna neka posebna korekcija jelovnika to jest u slučaju neke alergije na hranu ili postojanje nekog specifičnog oboljenja rade se individualne konsultacije sa korisnikom programa.

Dijetetičar-nutricionista je i neizostavni deo tima okviru programa Čigotica koji se bavi lečenjem prekomerno uhranjene dece I adolescenata. To je jedan izazovan zadatak da u okviru programa koji traje 21 dan kroz ni iz radionice i predavanja o pravilnoj ishrani, učimo decu kako da promene svoje navike u ishrani  kod kuće ili u školi. U plan jelovnika koji će dovesti do gubitka kilograma , stučnjaci Čigote se trude da uvrstie  jela koji deca bolje prihvataju i vole. Stručnjaci su prisutni na svakom obroku i uz razgovor daju informacije važnosti zdrave ishrane kao i kalorijske vrednosti tog obroka.

Sva druga zdravstvena stanja bilo hronična ili akutna koje zahtevaju korekciju ishrane u cilju bržeg poboljšanja i oporavka a koje se leče u našoj ustanovi kao što su poremećaji u funkciji štitaste žlezde, hiperholesterolemije,dijabetes, insulinska rezistencija i drugi poremećaji metabolizma, podrazumevaju učešće dijetetičara kao deo tima za lečenje te bolesti.

Pacijenti  mogu dobiti savet dijetetičara nutricioniste a pre toga potrebno je zakazati konsultacije na broj 031 597 269.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.2 ° C
11.2 °
11.2 °
40 %
2kmh
43 %
Sub
13 °
Ned
5 °
Pon
9 °
Uto
10 °
Sre
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

338 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime