- REKLAMA -
-0.5 C
Užice
Početna Srbija i region Zgrada Delegacije EU večeras u LGBTIQ+ bojama

Zgrada Delegacije EU večeras u LGBTIQ+ bojama

Saopštenje EU info mreže prenosimo u celosti

- REKLAMA -

Delegacija Evropske unije obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) – večeras u 20 časova biće osvetljena zgrada Delegacije EU.

Kao i svake godine, 17. maja obeležavamo dan kada je Svetska zdravstvena organizacija donela odluku 1990. godine da homoseksualnost skine sa liste Međunarodne klasifikacije bolesti. Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) uspostavljen je 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na nasilje i diskriminaciju koju doživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interseksualne osobe i sve druge osobe različite seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja, i polnih karakteristika. Ovogodišnja tema IDAHOT-a je „Naša tela, naši životi, naša prava“.

Baš kao pravo na život, pravo da dišemo i pravo da budemo slobodni, svi treba da imamo pravo da biramo koga volimo i da budemo slobodni da volimo bez predrasuda. Bili su potrebni vekovi da se homoseksualnost ne percipira i konačno skine sa liste mentalnih poremećaja, ali našem društvu još uvek treba vremena da ovim ljudima da pravo koje zaslužuju. Sloboda izražavanja takođe znači biti u mogućnosti da se slobodno izražavamo i što je ta sloboda veća, to smo bolje društvo u celini. Moto EU je ‘ujedinjeni u različitosti’ i danas je ova poruka posebno važna za nas dok nastavljamo zajedničku borbu za pravo da možemo da izaberemo koga ćemo da volimo, istakao je ambasador EU u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre, povodom IDAHOT-a 2022.

Evropska komisija je 2020. usvojila Strategiju o ravnopravnosti LGBTIQ osoba za period 2020-2025, prvu strategiju Komisije o ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba čime se ističe posvećenost Evropske komisije izgradnji Unije jednakosti.

LGBTIQ+ osobe se i dalje širom sveta suočavaju sa velikim izazovima. Nažalost, čak i u društvima koja su veoma otvorena, svedoci smo sve brojnijih vidova diskriminacije. Ovo je zabrinjavajuće, ali nam daje razlog da se još jače borimo protiv svih vidova fobija. Ruska agresija na Ukrajinu donosi nove izazove našem radu u borbi protiv diskriminacije. Ovo je rat protiv suverene zemlje, ali je takođe I rat protiv vrednosti otvorenog društva i poštovanja različitosti koje EU brani i promoviše. LGBTIQ+ osobe su posebno na udaru. Jednakost i inkluzija su stigmatizovani i osporavani, rekao je generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Stefano Sanino.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, večeras, u 20 časova, zgrada Delegacije EU u Srbiji u Beogradu biće osvetljena duginim bojama kao čin naše podrške LGBTIQ+ zajednici i radu svih organizacija civilnog društva i aktivista za ljudska prava koji je od suštinskog značaja za održavanje i unapređenje ljudskih prava LGBTIQ+ osoba.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
-0.5 ° C
-0.5 °
-0.5 °
85 %
2kmh
40 %
Sre
4 °
Čet
5 °
Pet
3 °
Sub
2 °
Ned
-0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime