- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Završetak prve faze sanacije spomen kompleksa na Kadinjači

Završetak prve faze sanacije spomen kompleksa na Kadinjači

- REKLAMA -

Ove godine sredstvima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja RS, završava se prva faza koja se odnosi na građevinske radove na najugroženijem delu spomeničkih kompozicija, istaknuto je na sajtu Narodnog muzeja Užice.

U toku ove faze zamenjene su pristupne staze i ploče u „Amfiteatru Užičke republike“ a poseban akcenat je stavljen na plato oko spomen kosturnice. Poslednji put su radovi na spomeničkim figurama rađeni 2011. i 2012. godine sredstvima pomenutog Ministarstva.

Iako su 2011. i 2012. godine već izvođeni radovi na sanaciji spomeničkih figura, potrebno je preduzeti neke nove mere koje će sprečiti nova urušavanja spomenika. Primetne su i destabilizacije terena, pa moramo stabilizovati taj teren i uraditi radove na granitnim i kamenim pločama, rekla je ranije za Radio Lunu direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović.

Uskoro počinje sanacija Memorijalnog kompleksa Kadinjača

Narodni muzej Užice i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo konkurisali su na javnom pozivu za podnošenje predloga projekata za investiciono održavanje ratnih memorijala od značaja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u 2023. godini projektom „Sanacija i konzervacija spomeničkog kompleksa na Kadinjači“.

Druga faza radova koja će se odnositi na monolitne figure planirana je za sledeću godinu.

Završetak prve faze radova sanacije spomen kompleksa Kadinjača, foto: Narodni muzej Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime