- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna EKO Zajednički protiv zagađenja sliva Drine

Zajednički protiv zagađenja sliva Drine

- REKLAMA -
Ambiciozno krećemo u rešavanje decenijskih problema u zaštiti životne sredine, i na osnovu dogovorenog zajedničkog susreta tri entiteta koji smo inicirali, očekujem da ćemo ostvariti vidni napredak u rešavanju zajedničkih ekoloških pitanja i ostvariti vidljive ozbiljne efekte do kraja godine, istakao je u razgovoru ministar Trivan.

foto izvor: MZZŽSfoto izvor: MZZŽS

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske Srebrenko Golić su dogovorili da se sistemski reši problem zagađenja sliva reke Drine, uključujući i Zvorničko, Perućačko i Višegradsko jezero, sa posebnim osvrtom na zagađenje plutajućim otpadom.

Tokom bilateralnog susreta je prihvaćena inicijativa Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije da se na zajedničkom sastanku ministara za oblast životne sredine Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, pokrene rešavanje problema zagađenja reka Lim i Drina.

Kako navode iz Ministarstvato će doprineti boljem radu hidroenergetskih objekata u Višegradu i Bajinoj Bašti, ali ujedno i omogućiti bolju zaštitu za region značajnog vodnog resursa.

Na sastanku je zaključeno da su se proglašenjem Nacionalnog parka Drina na području Republike Srpske stekli uslovi da se kod Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO, pri programu Čovek i biosfera– MAB, pokrene procedura za uspostavljanje prekograničnog rezervata biosfere Drina.

Rezervat bi obuhvatao zaštićena područja na teritoriji Srbije i Republike Srpske u srednjem toku reke Drine.

–         Realizacijom dogovorenih aktivnosti, pokretanjem značajnih zajedničkih pitanja u zaštiti životne sredine, znatno će se doprineti unapređivanju stanja životne sredine, a uspostavljanjem prekograničnog rezervata biosfere očuvanju biodiverziteta, što će ujedno značiti i dobrobit za građane, naglasila je ministar Srebrenka Golić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime