- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Sport Primena stupila na snagu: Dečja igrališta prema zahtevima iz Pravilnika o bezbednosti

Primena stupila na snagu: Dečja igrališta prema zahtevima iz Pravilnika o bezbednosti

Proveru usaglašenosti kompletnih dečjih igrališta sa propisanim zahtevima kao što su prvi pregled, redovni godišnji i vanredni pregled, kao i usaglašenosti opreme za dečja igrališta sprovode tela za ocenjivanje usaglašenosti.

- REKLAMA -

Sva dečija igrališta od danas moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, čija primena stupa na snagu, saopštilo je Ministarstvo privrede dodavši da se Pravilnik primenjuje na sva javno dostupna dečja igrališta na otvorenom prostoru koja su  postavljena posle 23. novembra 2018. godine.

Za dečja igrališta koja su izgrađena pre tog datuma, kako su naveli, propisan je prelazni period od tri  godine kako bi se ona usaglasila sa zahtevima Pravilnika najkasnije do 23. novembra 2021. godine.

Podsetimo, Ministarstvo privrede je u avgustu 2018. godine donelo, a u junu 2019. unapredilo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta u pogledu tehničke opreme, materijala, projektovanja i izrade igrališta, a koji su zasnovani na evropskim standardima.

–  Pravilnikom su jasno definisane odgovornosti vlasnika, proizvođača, lica koja postavljaju dečja igrališta i drugih aktera u odnosu na dečja igrališta. Odgovornost za stavljanje u upotrebu bezbednih igrališta je na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava. U cilju praćenja sprovođenja Pravilnika, Ministarstvo privrede je u poslednjih nekoliko meseci započelo prikupljanje podataka od svih jedinica lokalne samouprave o stanju dečjih igrališta čije održavanje je u njihovoj nadležnosti, odnosno o broju igrališta koja su usaglašena sa zahtevima Pravilnika, naveli su u saopštenju iz Ministarstva privrede.

Kontrolu ispunjenosti zahteva za zaštitu zdravlja i bezbednosti dečjih igrališta u skladu sa Pravilnikom sprovode tržišna i komunalna inspekcija, u okviru svojih nadležnosti.

–  Proveru usaglašenosti kompletnih dečjih igrališta sa zahtevima koje pripsuje Pravilnik (prvi pregled, redovni godišnji i vanredni pregled), kao i usaglašenosti opreme za dečja igrališta sprovode Imenovana tela za ocenjivanje usaglašenosti. Do sada je Ministarstvo privrede imenovalo 6 tela, za ukupno 8 postupaka, čime su obuhvaćeni svi postupci ocenjivanja usaglašenosti koje propisuje ovaj tehnički propis, naveli su iz Ministarstva privrede uz napomenu da vode javni registar imenovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Na klackanju bezbednost (FOTO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime