- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Srbija i region Vlada o referendumu: Ustavne promene od izuzetnog značaja za vladavinu prava

Vlada o referendumu: Ustavne promene od izuzetnog značaja za vladavinu prava

Mediji pišu.

- REKLAMA -

Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije, pitanje je koje će biti postavljeno 16. januara na republičkom referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, a građani će odgovarati na pitanje sa da ili ne.

Na adrese građana Srbije stiglo je pismo Republičke izborne komisije.

Amandmani u pismu Republičke izborne komisije (RIK), koje je građanima Srbije trebalo da objasni ustavne promene u oblasti pravosuđa o kojima će odlučivati na referendumu u januaru, prikazani su“u potpuno pozitivnom svetlu, ocenila je nedavno Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).
–  Ne postoji ta rečenica ‘glasajte za’, ali čini mi se da su izvučeni elementi koji se interpretiraju na način da je sve to jako pozitivno, što takodje RIK sebi ne bi smeo da dopusti. On bi trebalo da ima odnos potpune neutralnosti. Oni su ovim na neki način pokazali da naginju na jednu stranu, rekla je Mandić za list Nova.
Istakla je da tim pismom nisu poštovane odredbe novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, gde prema njenim rečima, piše da RIK mora gradjanima da dostavi akt o kome se odlučuje, sa argumentima za i protiv odgovora na referendumsko pitanje.

Za uspeh referenduma, prema novom zakonu usklađenom sa Ustavom, nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih.

Aktuelni saziv parlamenta bi trebalo da bude raspušten sredinom februara, ali bi pre toga trebalo da potvrdi rezultate referenduma dvotrećinskom većinom kako bi proces izmene Ustava Srbije bio punovažan, inače postupak mora ići iz početka, pisao je Fonet.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je 16. decembra u dnevnim novinama oglas o referendumu o promenama Ustava u delu pravosuđa. Republička izborna komisija saopštila je da je cilj promene Ustava Srbije obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolju zaštitu prava građana i jačanje vladavine prava.


Ministarka pravde Maja Popović izjavila je nedavno u Skupštini Srbije da će sudije i predsednike Vrhovnog suda i sudova ubuduće birati isključivo Visoki savet sudstva.

–  Predlogom akta o promeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsednike sudova bira isključivo Visoki savet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, posle sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsednika Vrhovnog suda po položaju, rekla je ministarka pravde Srbije Popović.


Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je 30. novembra referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar 2022. godine.

Prethodno je 193 poslanika Narodne skupštine glasalo za i usvojilo predlog za promenu Ustava i raspisivanje referenduma. Usvojili su i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Pozvao je predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić sve građane da izađu na referendum.

–  Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Skupštine i da će to biti jedan veliki korak napred i na putu Srbije ka EU i što se tiče reformi koje se sprovode u Srbiji, rekao je Dačić.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević je pozvao predsednika Skupštine Ivicu Dačića da, kako je naveo, preuzme političku odgovornost i otkaže referendum o izmenama Ustava, zakazan za 16. januar.

Ustavne promene donosi nelegitimna Skupština, u kojoj nema opozicije. SNS pokušava na silu da promeni najviši pravni akt Srbije, istakao Đordjević u pisanoj izjavi dodavši da je referendum je probni balon.

Кako je objasnio najjednostavniji način da se glasanje otkaže je da Dačić, kao predsednik parlamenta, obustavi sve radnje na sprovođenju referenduma.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić  je na televiziji Pink rekao da je odluka o promeni Ustava već doneta i da se ne može sada naknadno menjati.

Napomenuvši da bez tih predloženih izmena ne bi bilo otvaranja Klastera 4 u pregovorima sa Evropskom unijom, Dačić je naglasio da bi političari i Vlada trebalo da se više uključe u kampanju i objasne da je promena Ustava važna za sve građane.


Najviši državni zvaničnici pozivaju građane da izađu na referendum i zaokruže opciju Da naglasivši da od uspeha referenduma zavisi brzina evropskih integracija Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je nedavno podsetila na to da su ustavni amandmani pripremani u saradnji civilnih društva i Vlade i da je održano nekoliko rundi konsultacija sa Venecijanskom komisijom, nakon čega je i u Skupštini Srbije dobijena dvotrećinska podrška.

–  Ovo nije političko pitanje, ovo je pitanje svih pitanja, pitanje u okviru kojeg će ljudi koji su za nezavisnost pravosuđa i evropske integracije biti na jednoj strani, a oni koji misle da sudstvo ne treba da bude nezavisno na drugoj, dodala je Brnabić, a preneli na internet stranici Vlade Srbije.

Koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović je istakla da Konvent poziva građane da izađu na referendum u što većem broju. Pozvala je medije, naročito javni servis, da obaveste građane o čemu je tačno reč, jer, kako je navela, samo nešto više od osam odsto zna o čemu se radi.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović je ocenila da je veoma važno predstaviti građanima zbog čega su bitne ustavne promene u oblasti pravosuđa i naglasila da čvrsto veruje u to da građani žele nezavisno pravosuđe i nezavisnije sudove.

  Ako građani glasaju ”za” na referendumu, idemo sa setom zakona. U suprotnom, ne možemo da menjamo zakone, rekla je ministarka i dodala da Vlada i pravnici treba da daju informacije građanima zašto su te promene dobre.Izalsku na referendum se protivi deo  takozvane bojkot opozicije, predvođene Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Zoranom Lutovcem, piše detaljno Aldžazira.

Narodna stranka na svojoj skupštini danas je donela jednoglasnu odluku da se protivi promenama Ustava koje se odnose na pravosuđe, jer, kako su naveli,  nisu u interesu države i građana, a gradjani su pozvani da po svojoj savesti odluče da li će na referendum izaći, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se navodi da je stručna javnost gotovo jednoglasno mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosudja, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce.

Lider Demokratske stranke Srbije i kandidat za predsednika Srbije koalicije NADA Miloš Jovanović, Pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma Akcija i Ekološki ustanak pozvali su građane da izađu na referendum i da glasaju protiv promena Ustava Srbije.

Srpski pokret Dveri, Gradski odbor Užice, pozvao je nedavno građane da izađu na referendum o ustavnim promenama 16. januara i da zaokruže opciju Ne i time, kako su naveli, zastave proces otimanja institucija od građana.

–  Promene ustava nemaju nikakve veze sa pravosuđem, već sa tim da naša vlast mora izvršavati naloge pravih gospodara koji se nalaze van naše zemlje. Ako se uvede institucija promene Ustava na tako jednostavan način bez potrebnog broja glasača, sutra će nam na red doći i druga pitanja,rekao je član političkog saveta Dveri Dragan Krsmanović.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je tokom posete Užicu pozvala građane  da izađu na referendum o promeni Ustava i zaokruže opciju Ne, prema navodima Đurđević Stamenkovski, pokušaju podrivanja suvereniteta Srbije, razvlašćivanja građana, stvaranja sudske vlasti nezavisne od naroda, a zavisne od stranog kapitala, političkih centara. 

Protive se Zavetnici što nije bilo javnih rasprava ni polemika oko referenduma, što na referendumu  nemaju mogućnot da se izjasne građani sa Kosova i Metohije.

Da treba izaći na referendum i reći ne ustavnim promenama, smatra i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović koji je rekao da bi promena Ustava, sa smanjenim procentom izlaska na referendum, nanela ogromnu štetu i značila oduzimanje suvereniteta narodu.

–  U slučaju da referendum prođe, a uveren sam da će građani biti dovoljno odgovorni da to ne dozvole, nećemo moći da kontrolišemo šta se dešava u pravosuđu i kao nacija ćemo biti u velikoj opasnosti, naglasio je predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da će Srbija izgubiti pravosuđe ukoliko na referendumu budu usvojene promene Ustava u delu o pravosuđu.

–  Rešenje je promena izbornog sistema, da se uvede proporcionalni izborni sitem i da se poslanici u Skupštini Srbije biraju po imenima a ne da se sudije biraju međusobno, zaključio je Radulović.


Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre izjavio je da je referendum o promenama Ustava Srbije u vezi pravosuđa ključni korak kako bi se obezbedila nezavisnost sudstva.

–  Na građanima je da donesu odluku, pri čemu treba da saznaju koji su argumenti za i protiv promena, rekao je Žiofre na sastanku sa Nacionalnim konventom o EU, posvećenom daljim koracima u procesu integracija i predstojećem referendumu.

Žiofre je ocenio da je proces konsultacija bio transparentan, uz saradnju sa Venecijanskom komisijom.

Prema njegovim rečima, važno je građanima objasniti koristi depolitizacije sudstva, posle koje se očekuju napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, obezbeđenje pune slobode mišljenja i izražavanja i dobro funkcionisanje državne administracije.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Jan Bratu je konstatovao da je vladavina prava osnova i suština evropskih vrednosti i da je za napredak u toj oblasti u Srbiji neophodno usvojiti ustavne amandmane, kako bi se osigurala nezavisnost pravosuđa.

–  Nije moglo bolje da se uradi, ocenio je Bratu. Važno je da javnost bude informisana i da građani mogu da čuju različita mišljenja.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime