- REKLAMA -
6 C
Užice
Početna Srbija i region Kultura Vlada Uredbom podstakla investitore da u Srbiji prave filmove i serije

Vlada Uredbom podstakla investitore da u Srbiji prave filmove i serije

- REKLAMA -

Vlada je juče donela Uredbu o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela.

Cilj uredbe koju će sprovoditi Ministarstvo kulture i informisanja tako što će za to dodeljivati sredstrva, je da se poveća broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podstiče stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promocija potencijala Srbije u ovoj oblasti, piše u saopštenju.

Predvidjeno je da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma, ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova.

Za audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju budžet produkcije veći od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.

Kako bi se ublažile ekonomske posledice po audiovizuelnu proizvodnju u Srbiji zbog pandemije, novina je izmena odredaba kojima se uredjuje minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV-serije. To sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predvidjeno je i da animirana serija od deset epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje deset epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj komisiji čiji će zadatak biti ocenjivanje zahteva i utvrdjivanje da li delo ispunjava uslove za dodelu sredstava. Komisiju s mandatom od godinu dana obrazovaće Vlada.

Sredstva koja budu dodeljena investitoru, bespovratna su putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
6 ° C
6 °
6 °
49 %
4.1kmh
40 %
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime