- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Vlada formirala radne grupe i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Vlada formirala radne grupe i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

- REKLAMA -

Vlada Republike Srbije je formirala na sednici 11. maja Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji bi, prema navodima iz Vlade, trebalo da obezbedi organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi, kao što su obrazovne i zdravstvene ustanove i policija, koje će hitno da reaguju kada se dogodi ovakva vrsta nasilja.

  • Savet čine i ministri unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, informisanja i telekomunikacija, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatim za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ministar turizma i omladine, predstavnik Ministarstva prosvete, Unicefa, Udruženja „Mame su zakon” i Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Savetom će rukovoditi predsednica Vlade Ana Brnabić, dok će zamenik predsednika Saveta biti ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, navedeno je iz Vlade Srbije.

Na jučerašnjoj sednici Vlada je odlučila da obrazuje Radnu grupu za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, kako su pojasnili, sa zadatkom da pripremi predlog programa podrške mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, sa posebnim akcentom na uspostavljnje multisektorske saradnje koja bi obuhvatila obrazovne i zdravstvene ustanove i druge organizacije i društvene zajednice koje se bave ili imaju uticaja na mentalno zdravlje te populacije.

  • Ovi programi zahtevaju pristup na više nivoa sa različitim platformama kao što su digitalni mediji, zdravstvene ili socijalne ustanove, škole ili druge zajednice, kao i različite strategije pristupa i komunikacije sa adolescentima, dok je prevashodni cilj tih programa da ojačaju kapacitet pojedinca da reguliše emocije, poboljšaju alternative rizičnom ponašanju, izgrade otpornost za upravljanje teškim situacijama i nevoljama i promovišu društveno okruženje u kojem se adolescent oceća sigurno i zaštićeno, naveli su iz Vlade Republike Srbije.

Članovi Vlade usvojili su i Odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbednost dece na internetu koju čine predstavnici Kabineta premijerke Ane Brnabić, ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, informisanja i telekomunikacija, prosvete, zatim suda, Javnog tužilaštva, Bezbednosno-informativne agencije i civilnog društva.

Prema navodima iz Vlade Srbije, ta radna grupa će u narednih mesec dana razmotriti uvođenje mera zabrane pristupa sajtovima poput DarkNeta i sličnih, koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje, i koja će Vladi predložiti odgovarajuća rešenja.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime