- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Virtuelna šetnja Starim gradom

Virtuelna šetnja Starim gradom

- REKLAMA -

Digitalni multimedijalni vodič Starog grada Užica je projekat Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija osmišljen kako bi se užička srednjovekovna tvrđava primenom savremenih informacionih tehnologija predstavila široj javnosti, piše Grad Užice. U okviru projekta sa nalaze interaktivna veb aplikacija sa ugrađenom virtuelnom realnosti i nejtiv aplikacija virtuelne realnosti.

Interaktivna veb aplikacija (www.stari-grad.uzice.rs) daje sve neophodne informacije o lokalitetu i istorijski prikaz tvrđave i njenih vladara kroz epohe, kroz vodič i audio zapis svih istorijskih dokumenata na četiri jezika srpski, engleski, ruski i nemački. U ovoj aplikaciji je veb posetiocu omogućeno da kreira sopstvenu rutu kroz srednjovekovnu tvrđavu, prolaz kroz rutu je virtuelno iskustvo propraćeno multimedijalnim materijalom uz 3D prikaz predmeta i objekata tog doba, a koji se odnose na konkretne pozicije sa mape. Time je vodič prilagođen osobama sa invaliditetom.

Foto: Grad Užice

Nejtiv aplikacija virtuelne realnosti (VR) kreirana u softveru UnrealEngine kao zasebna, odnosi se na srednji vek i bez umanjenja performansi biće dostupna za preuzimanje na veb aplikaciji. Na lokalitetu Stari grad biće postavljen neophodan hardver za kompletan VR doživljaj koji prisutnog posetioca vodi u srednji vek kroz priču o Nikoli Altomanoviću potkrepljenu istorijskim činjenicama i zanimljivim detaljima iz života značajne ličnosti tog vremena. VR aplikacija nosi naziv Stopama Nikole Altomanovića, virtuelna šetnja Starim gradom Užice.

Projekat je pokrenut uz podršku Sektora za zaštitu digitalnog nasleđa Ministarstva kulture  i Grada Užica.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime