- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna Istražujemo Pitali smo Većom cenom do visoke zone?

Većom cenom do visoke zone?

- REKLAMA -
Definitivno je premalo ulagano u održavanje, u obnavljanje i sad ulazimo u veliki problem jer će biti potrebno veliko obnavljanje velikog dela vodovodne mreže, priča za RAM mrežu direktor užičkog Vodovoda

 

Za oko mesec i po dana bi trebalo da bude završen projekat sanacije cevovoda koji vodom snabdeva više zone Užica.

Idejni projekat je urađen i u toku je faza dobijanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole za sanaciju cevovoda koji je, prema rečima direktora užičkog JKP Vodovod Duška Ljujića, godinama pravio žestoke probleme zbog pucanja.

Zbog saniranja kritičnih deonica na cevovodu, u poslednjih godinu dana nije bilo problema u vodosnabdevanju visoke zone.

 

–         To je azbest star 40 godina i on, definitivno, mora da se zameni, kaže direktor užičkog Vodovoda.

Do konkretnih radova na sanaciji cevovoda visoke zone, ukupne dužine 4,7 kilometra, biće potrebno obezbediti 160 miliona dinara.

Povećanje cene vode najavljuje Ljujić kako bi se za dve godine obezbedio novac za sanaciju problema čije rešenje donosi značajnu bezbednost u vodosnabdevanju visoke zone grada.

Kako navodi Ljujić, cena vode će zavisiti od predračunske vrednosti planiranog posla.

Sa sedam visinskih zona, niže od republičkog proseka
Građani Užica za utrošenu vodu izdvajaju 50 dinara po metru kubnom, privreda oko 50 dinara više. Kanalizacija građane košta oko 12, pravna lica oko 25 dinara po kubnom metru.
–          Cena vode je ispod republičkog proseka, navodi Ljujić podsetivši da Užice ima sedam visinskih zona, a Vodovod, kako navodi, žestoko velike troškove za struju, prepumpavanje, za hemikalije i uopšte rad fabrike vode Petar Antonijević.
Ljujić podseća da užički Vodovod isporučuje vodu na Belu Zemlju, Kačer i u Mačkat, za čajetinski Vodovod. Po odluci Gradskog veća, vodu im prodaju po ceni od 35 dinara po kubnom metru.
–          Samo ispupmavanje vode iz Turice na Kačer nas košta 12 dinara i 30 para po kubiku. Toliko struje trošimo, tako da cena od 35 dinara faktički ne može da pokrije ni najosnovnije troškove, hemiju i struju, a da ne govorim o troškovima amortizacije, rada radnika, priča Ljujić.

U planu je da se koriste nove tehnologije i savremene metode revitalizacije cevovoda jer je, kako je ranije rečeno, klasičan iskop gotovo nemoguć zbog specifičnog terena koji se prostire između Cerovića brda i Kapetanovine.

Provlačenje cevi kroz cevi je tehnološki pouzdano rešenje koje će biti primenjeno tokom sanacije cevovoda visoke zone, ali i u Sevojnu čiji je glavni cevovod u nezavidnom stanju.

–         Imamo ogromne probleme u Sevojnu na cevovodu fi-450, gde imamo gubitke deset litara u sekundi i više, kaže Ljujić.

–         Ogroman je broj sitnih kvarova i sitnih procurivanja koja nisu vidljiva na površini i koja se ne mogu locirati. To je jedna stvar, a druga je što skoro svakih mesec dana imamo težak kvar na tom cevododu, kaže Ljujić navodeći da je mesec dana prošlo od poslednjeg kvara do njegovog saniranja, zbog usaglašavanja sa valjaonicama o terminu otklanjanja kvara.

–         Samim tim se stvaraju ogromni gubici vode i troškovi za Vodovod, dodaje Ljujić. Navodi da je urađen projekat sanacije tog cevovoda koji vodom snabdeva građane i industriju Sevojna.

Kako priča Ljujić, projekat ima građevinsku dozvolu i sve potrebne papire. Nedostaje finansijer, ali postoje obećanja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je sledeće godine moguće dobiti novac za sanaciju cevovoda za koju je potrebno oko 100 miliona dinara.

Vodovodni sistemi ne samo u Užicu nego i u drugim mestima u državi, kako navodi direktor užičkog Vodovoda, u vrlo su lošem stanju.

–         Definitivno je premalo ulagano u održavanje, u obnavljanje i sad ulazimo u veliki problem jer će biti potrebno veliko obnavljanje velikog dela vodovodne mreže, kaže Ljujić podsetivši da se vodovodna mreža u gradu prostire na oko 400 kilometara, dok je kanalizaciona mreža duga 110 kilometara.

Radovi, planovi
Oko kilometar vodovodne mreže, prema rečima direktora užičkog Vodovoda, zamenjeno je u Sokolskoj ulici u Sevojnu. Za vodovodnu liniju i priključke u sevojničkoj ulici je izdvojeno oko sedam miliona dinara. Ljujić navodi da će uskoro biti završeni radovi u nastavku Sokolske, u ulici Milivoja Marića.
Među najznačajnijim poslovima iz ove godine izdvaja radove u Krčagovu, u Miloša Obrenovića.
–         Zamenjen je kompletan azbest oko Krčagova, na potezu Živkovića vrelo u Krčagovu i oko industrijske zone. Ulica je kompletirana što se tiče azbesta fi-200. Znači, tu ga više nema, navodi Ljujić.
Podseća da su vodovodni priključci zamenjeni u Dositejevoj, u Vukole Dabića i delu glavne ulice, na potezu izvođenja radova na rekonstrukciji trotoara.
Za oko deset dana biće završeni pojedini radovi na fekalnom kolektoru u 1300 kaplara, u sklopu projekta prečišćavanja otpadnih voda. Vodovod je izdvojio oko devet miliona dinara za radove na izradi fekalne kanalizacije u toj ulici. Nakon izgradnje kišne kanalizacije, zameniće se vodovodni priključci za zgrade u 1300 kaplara.
Užičkom Vodovodu predstoji jedan od najznačajnijih poslova, sanacija vodozahvata na brani akumulacije Vrutci. O njoj, narednih dana. 

 
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

106 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime