- REKLAMA -
15 C
Užice
Početna Srbija i region uPoMoc Uklonjeni radioktivni gromobrani u Priboju

Uklonjeni radioktivni gromobrani u Priboju

- REKLAMA -

Na osnovu raspisanog tendera, stručnjaci Instituta za nuklearne nauke “Vinča” iz Beograda, početkom decembra demontirali su 8 postojećih radioaktivnih gromobrana na području Novog Priboja. Podsetimo, dva radioaktivna gromobrana bila su pored gradskog stadiona i gradskih bazena, dok je preostalih šest na stambenim zgradama, sve u novom delu grada.

Prema rečima nadležnih iz Instituta “Vinča”, ovi gromobrani, iako su bili aktivni, nisu imali štetna dejstva za građane, jer su jonizujući zraci bili usmereni u nebo odnosno vazduh, a samo u slučaju neke havarije na krovu zgrada, gde su obično postavljeni, odnosno njihovog krivljenja, pada ili rušenja, mogli su imati štetno zračenje po živi svet i životnu sredinu.

Nakon stručnog uklanjanja tzv. radioaktivnih izvora sa dosadašnjih gromobrana, oni su bezbedno transportovani adekvatnim kontejnerima i namenskim vozilima do krajnjeg odredišta – skladišta za radioaktivni otpad.

Na mestu dosadašnjih radioaktivnih gromobrana u Priboju istovremeno su montirani i novi gromobrani sa brzim delovanjem.

“Uklanjanje radioaktivnih gromobrana i zamena novim, prilično je skup posao, jeste i zakonska obaveza, ali je pre svega preventivno delovanje, a Opština Priboj je, iako mala lokalna samouprava, jedna od retkih opština u Srbiji koja je to uradila, kako na javnim objektima, tako i na stambenim zgradama, što su o svom trošku morale da urade Skupštine stanara zgrada, što je, kao društveno odgovorno ponašanje prema svojim građanima, za svaku pohvalu i javno isticanje.”– rekla je dr Marija Šljivić Ivanović, zamenik direktora Laboratorije za zaštitu od zračenja i životne sredine Instituta za nuklearne nauke “Vinča” iz Begrada.

Sredstva za demontažu dosadašnjih radioaktivnih gromobrana i postavljanje novih sa brzim delovanjem, na području Novog Priboja, u iznosu od 2.700.000,00 dinara, obezbedila je opština Priboj.

Podsetimo, u starom delu Priboja, postojao je jedan radioaktivni gromobran, i to na zgradi Opštine, koji je svojevremeno takođe uklonjen.

 

Izvor Opština Priboj

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
36 %
2.1kmh
0 %
Pet
18 °
Sub
12 °
Ned
6 °
Pon
8 °
Uto
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime