- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna Srbija i region Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine za uvođenje obaveze razvrstavanja otpada

Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine za uvođenje obaveze razvrstavanja otpada

- REKLAMA -
Članice Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine (SEPEN) saopštile su da rezultati studije o prikupljanju i reciklaži pokazuju da je u Srbiji neophodno uvesti obavezu domaćinstava da razvrstavaju svoj otpad i povećati naknadu za odlaganje otpada.

 

Osim toga, kako se navodi, za rešavaje problema otpada potrebno je uključivanje neformalnog sektora u postojeći sistem, uvodjenje funkcionalnog sistema inspekcijskog nadzora i obezbedjivanje jednakih pravila za sve aktere.

“Postojeći sistem u Srbiji zahteva dodatna ulaganja i podizanje naknade za odlaganje otpada, dok je istovremeno neophodno ojačati sisteme za sprovodjenje prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u lokalnim samoupravama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trošak unapredjenja postojećeg sistema projektovan na oko 200 miliona evra i da bi u narednih 10 godina trebalo obezbediti prikupljanje i reciklažu oko 64 odsto ambalažnog otpada, a trenutni cilj u EU je 65 odsto.

“Eventualno uvodjenje alternativnih sistema, kao što je sistem višematerijalnog depozita, značajno podiže troškove za isti vremenski period, i to na oko 1,1 milijardu evra, a rezultat bi bio oko 75 odsto prikupljenog i recikliranog ambalažnog otpada”, rekao je generalni sekretar SEPEN-a Srdjan Sušić.

To udruženje ponovo poziva na što efikasniji dijalog sa donosiocima odluka u Srbiji, kako bi se finansijsko opterećenje potrošača u Srbiji svelo na minimum.

Autor: Beta Izvor: Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

109 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime