- REKLAMA -
23.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Izdvajamo U Užicu otkriven spomenik borcima bataljona 1.300 kaplara

U Užicu otkriven spomenik borcima bataljona 1.300 kaplara

- REKLAMA -

Spomenik mladim borcima čuvenog bataljona 1300 kaplara je otkriven u Užicu, u neposrednoj blizini Užičke gimnazije.

Tekst/Foto/Audio: N.Kovačević

Bronzanu skulpturu, visine 2,1 metar, koja predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata sa puškom o desnom ramenu i knjigama u levoj ruci gradu je poklonilo Društvo srpskih domaćina. Autorka skulpture je Nataša Tanović Marković, akademska vajarka i profesorka u Umetničkoj školi u Užicu.

Spomenik su, uz zvuke srpske himne, otkrili sadašnji i nekadašnji učenici Užičke gimnazije. U prigodnim programu je učestvovao hor Muzičke škole „Voijislav Lale Stefanović“, a sveštenici SPC su osveštali spomenik.

Nataša Tanović Marković, Tihomir Petković, Stain Šuljagić i Snežana Nedeljković

Navodeći da su mladi borci „žrtvovali svoje živote za majku Srbiju“, u ime Društva srpskih domaćina dr Strain Šuljagić je poručio da će „spomenik podsećati mlade generacije i napajati ih snagom nacionalnog identiteta“.

„Ako je Kosovski boj kičma nacionalnog identiteta, onda je slavni bataljon 1.300 kaplara simbol mladim generacijama kako treba voleti svoju zemlju i kako se treba boriti za slobodu“, rekao je Šuljagić i dodao da su Srbi „jedino za vreme Prvog svetskog rata bili jedinstveni“ i da „partijske opcije nisu širile mržnju među ljudima, već je iznad svega bila otadžbina“.

 Strain Šuljagić- SNIMAK

Profesorka istorije Snežana Nedeljković je posetila je istorijat i na herojstvo slavnog bataljona i dodala da je „Srbija uvek imala koga da se za nju bori“ i da to potvrđuje 1.300 kaplara, te da su „plemićima“ nazivali pripadnike prve čete u kojoj su bili Užičani i Valjevci, zbog Era koje su s visine gledale na ostale delove Srbije“.

Snežana Nedeljković – SNIMAK

Navodeći da je spomenik „simbl srpskog patriotizma“, gradonačelnik Tihomir Petković je naveo da istorija pamti borce bataljona 1.300 kaplara kao najmlađe učesnike Velikog rata, te da su neki od boraca iz Užica preživeli rat, poput prof. dr Miladina Pećinara, inženjera Milana Janjuševića, učitelja Miodraga Vergovića i drugih.

Tihomir Petković – SNIMAK

Nataša Tanović Marković autorka spomenika

O spomeniku

Nataša Tanović Marković, autorka spomenika, navela je da je on nastao u njenom ateljeu u požeškom selu Vranjani i da je izliven u smederevskoj livnici „Kuzmanović“.  „Knjige simbolizuju mlade borce koji su bili studenti, odnosno intelektulana elita tadašnje Srbije. Vojnik stoji u stavu mirno sa puškom i  predstavlja ponos i dostojanstvo“, objasnila je autorka i dodala da je skulptura teška oko 250 kilograma.

Među kaplarima 17 Užičana

Oko 1.300 srednjoškolaca i studenata su, krajem avgusta 1914. godine, pozvani na obuku u Skoplje i samo dva meseca nakon toga, a po naređenju Vrhovne komande, unapređeni su u činove kaplara i upućeni na front. Među mladim borcima bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
23.5 ° C
24.5 °
23.2 °
50 %
2.1kmh
40 %
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
24 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

981 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime