- REKLAMA -
16 C
Užice
Početna Srbija i region uPoMoc U Srbiji se prečišćava samo 16 odsto otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju

U Srbiji se prečišćava samo 16 odsto otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju

- REKLAMA -

U Srbiji se prečišćava svega 16 odsto otpadnih voda ispuštenih u kanalizaciju i u 168 gradova i opština postoji oko 40 pogona za prečišćavanje od kojih je većina zastarela, a kako bi se postigao kvalitet vode, potrebno je 5,4 milijardi evra, piše danas portal Autonomija.

Od te sume, 3,9 milijardi evra treba izdvojiti za kanalisanje i zaštitu voda, dok ostatak od 1,5 milijardi evra za izgradnju atmosferske kanalizacije do 2034. godine, kako bi sistem prečićavanja voda bio u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije, piše u članku.

“Srbija nije daleko odmakla u Poglavlju 27. Postavlja se pitanje kako će se nabaviti tih pet milijardi evra namenjenih samo za oblast vode. I kada se taj novac nabavi, pitanje je kako će on biti potrošen”, kazala je Iva Marković iz Inicijative “Pravo na vodu”.

Portal Autonomija navodi da svi glavni gradovi u gornjem slivu Dunava imaju sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, dok je Beograd jedan od retkih glavnih gradova u Evropi koji nema uredjen kanalizacioni sistem.

 

 

Autor Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
29 %
3.6kmh
0 %
Pet
17 °
Sub
12 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime