- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug U oktobru spomenik na kružnom toku i novi zaštitni znak grada

U oktobru spomenik na kružnom toku i novi zaštitni znak grada

- REKLAMA -
Počinju pripremni i radovi na parternom uređenju za postavljanje statue na ulasku grad. Investicija, vredna 30 miliona dinara, finansira se iz gradskog budžeta

foto izvor: Grad Užicefoto izvor: Grad Užice

Užice će krajem oktobra dobiti spomenik na kružnom toku na ulasku u grad.

Partnerno uređenje biće izrađeno po urbanističkom rešenju arhitekte profesora Vladimira Lojanice, dok će statuta, visine oko tri metra, biti delo akademskog vajara Svetomira Radovića iz Beograda. Statuta će predstavljati interpretativni odgovor na gipsanu skulpturu nazvanu Velika Srbija, akademskog vajara Đorđa Jovanovića, o kojoj svedoče samo fotografski zapisi.

Spomenik će, prema rečima arhitekte Vladimira Lojanice, objediniti dve epohe, eklekticizam i modernizam.

–         Kompletna tektonika postamenta spomenika je proistekla iz morfologije tektonike grada Užica. Možete prepoznati kotlinu, reku u toj interpretaciji, karakteristične materijale koji proističu iz autentičnog dela tipa kamena, načina njegove obrade, do bronze i metala koji su deo savremene istorije, navodi arhitekta Lojanica.

 

Statua boginje sa postamentom, ukupne visine 4, 2 metra, biće okrenuta ulazu u grad. Neće biti pristupačna građanima, sem u posebnim prilikama i povodom obeležavanja značajnih datuma koji iziskuju i promenu režima saobraćanja u tom delu grada.

Statua će biti jedinstvena u Srbiji, prema rečima zamenika gradonačelnika Užica Nemanje Nešića. Predstavljaće, kako navodi, zaštitni znak i vizuelni identitet Užica. Privlačiće pažnju turista i, kako dodaje Nešić, nositi poruku da je Užice kapija Srbije i grad koji je dao ogroman doprinos u Prvom svetskom ratu.

Podsetimo, Skupština grada Užica je na 24. sednici usvojila predlog da se statua postavi na kružnoj raskrsnici ulica Nikole Pašića i Omladinske. Planirano je podizanje spomenika na stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu u kojem je život izgubilo oko 1,2 miliona stanovnika Srbije, od čega oko 2000 Užičana.
Gradonačelnik Užica Thomir Petković je u junu rekao da je Užice jedan od retkih gradova u zemlji koji se izginulim borcima nije odužio spomenikom.

Na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu, periodu istorije koji, prema rečima Nešića, najmanje izaziva unutrašnje tenzije u društvu, Užice će dobiti pet miliona dinara vrednu statutu boginje. Predstavljaće Srbiju u liku žene u čijim su rukama zastava i kruna, kako je ranije objašnjeno, po heraldici simbol državne nezavisnosti, a ne kraljevine, kako pojedini tumače.

foto izvor: Grad Užice/iz arhive foto izvor: Grad Užice/iz arhive

Tačan naziv buduće statute još nije definisan, ali iz Gradske kuće navode da neće zadržati originalni naziv dela akademskog vajara Jovanovića, poznato kao Velika Srbija.

–         Nama je sve samo ne ideja da spomnikom prikazujemo velikosrpske ili ekspanzionističke namere, navodi zamenik gradonačelnika Užica.

Radove na parternom uređenju i pripremne radovi za postavljanje tematske statue na kružnom toku na ulasku u Užice izvodiće užička firma Stabil pro. Predviđeno je da se u roku od 45 dana izvedu demontaža, rušenje, zemljani, betonski, kamenorezački radovi, suvomontažni, staklorezački, farbarski radovi i dovedu elektro instalacije.

Spomenik na kružnom toku koštaće ukupno 30 miliona dinara i finansiraće se iz gradskog budžeta.

 

Taj spomenik, kako podseća arhitekta Vladimir Lojanica, deo je inicijative koju je gradska vlast pokrenula pre godinu dana u težnji da unapredi izgled i osavremeni javni gradski prostor, njihovom rehabilitacijom, rekonstrukcijom i revitalizacijom.

Iz Gradske kuće najavljuju da je u planu i uređenje ambijentalne celine oko užičkog Narodnog muzeja i obližnje raskrsnice koja bi trebalo da dobije kružni tok. Već postoji idejno rešenje za uređenje prostora ispred muzeja, a postoje i najave da će Titov spomenik, koji je trenutno iza muzeja, promeniti lokaciju.

Užice će, prema najavama, dobiti i spomenik u čast 1300 kaplara, većinom mladića koji su borbeni duh, umesto u školskim klupama, pokazali u Prvom svetskom ratu, u Kolubarskoj bici. Među njima je bilo učenika Užičke gimnazije, pa će spomenik u njihovu čast biti postavljen na Trgu svetog Save.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
21 °
18.4 °
77 %
2.1kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime