- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje U Zlatiborskom okrugu HPV9 vakcine protiv humanog papiloma virusa

U Zlatiborskom okrugu HPV9 vakcine protiv humanog papiloma virusa

- REKLAMA -

Zavodu za javno zdravlje Užice je distribuirano 185 doza Gardasil 9 devetovalentne HPV9 vakcine protiv humanog papiloma virusa – devet tipova (6,11,16,18,31,33,45,52,58), saopštili su iz Zavoda za javno zdarvlje Užice pojasnivši da će vakcine distribuirati po opštinama u Zlatiborskom okrugu prema iskazanim potrebama.

  • Ova vakcina je preporučena (za razliku od redovne obavezne vakcinacije) i odobrena je za primenu kod devojčica i dečaka uzrasta od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno dece sedmih razreda (12 godina) osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka i starijim uzrastima kao i seksualno aktivnim osobama. Primenom vakcine sprečava se infekcija specifičnim tipovima humanog papiloma virusa ( HPV) a samim tim se i prevenira premaligne i maligne lezije cerviksa i drugih genitalnih regija, napomenuli su iz ZZJZ Užice dodavši da se vakcinacija obavlja u dve doze deci od 9 do 14 godina u razmaku od šest meseci, a deci od 15 i više godina u tri doze po šemi 0,2,6 meseci.

Direktorka RFZO: U Srbiju stigla HPV vakcina

Ginekološkinja Narodnog fronta Snežana Rakić objasnila je za Danas da HPV virusna infekcija najčešća polno prenosiva bolest.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović izjavio je s da početak besplatne imunizacije dece protiv obolenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV) ima ogroman značaj, preeneo je Tnajug. 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime