- REKLAMA -
-5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina U galeriji Kulturnog centra otvorena izložba o serdaru Mićiću

U galeriji Kulturnog centra otvorena izložba o serdaru Mićiću

- REKLAMA -

U galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru otvorena je izložba o serdaru Jovanu Mićiću, autorke Snežane Nene Đenić pod nazivom RUJANSKI STAREŠINA JOVAN MIĆIĆ – od hajduka do serdara od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule.

Posetioci se kroz izložbu mogu upoznati sa svim usponima i padovima na životnom put jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti rujanskog kraja, kako se u ranijim periodima nazivalo područje Zlatibora. Serdar Mićić je rođen 1785. godine u zlatiborskom selu Mačkat, gde se njegov otac Gavrilo doselio iz krševite Pive. Bio je to čovek izrastao iz naroda i živeći u jednom surovom vremenu ponašao se upravo u skladu sa važećim zakonima i običajima svoga vremena, poprimajući dimenziju jedne izuzetno snažne ličnosti. Još u Prvom srpskom ustanku pod Karađorđem, ušao je u narodno pamćenje kao neobično hrabar čovek i buljubaša Mihaila Radovića, a već u Drugom ustanku on uživa veliko poverenje Miloša Obrenovića, tako da mu on daje po oslobođenju na upravu knežinu Rujno.

Za sedište knežine Rujno, serdar Mićić odabira Čajetinu, i tu gradi svoj dvor sa mnogim zdanijama – nekoliko zgrada namenjenih stambenim i službenim funkcijama i opasuje ih zidinama kao utvrđenje iz kojeg će se kasnije razviti današnja varošica i administrativni centra opštine Čajetina.

Njegove zasluge u oslobođenju Srbije, uporna borba za postavljanje temelja države i diplomatska aktivnost stavljaju ga, bez sumnje, u red najznačajnijih političkih ličnosti u istoriji užičkog kraja i zlatiborskog okruga, vrednih našeg pamćenja, a sa svim tim se možete upoznati kroz ovu postavku kao i kako je moćni serdar na posledku dopao tamnice Gurgusovačke kule.

Izložba će biti postavljena u galeriji do 28. marta i dostupna posetiocima u okviru radnog vremena galerije od 10 do 17 časova radnim danima.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-5 ° C
-5 °
-5 °
100 %
4.6kmh
90 %
Sre
-1 °
Čet
1 °
Pet
4 °
Sub
5 °
Ned
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime