- REKLAMA -
29.9 C
Užice
Početna Srbija i region Trivan: Uskoro konkurs za dodelu 450 miliona dinara opštinama

Trivan: Uskoro konkurs za dodelu 450 miliona dinara opštinama

- REKLAMA -

– Ovaj vek će biti vek zelenih politika i zelenih investicija. Što pre to shvatimo, to ćemo pre biti u vozu za budućnost, istakao je ministar Trivan.

Foto: Ministartsvo za zaštitu sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je pozvao domaće i strane privrednike da ulažu u oblast zaštite životne sredine i na taj način doprinesu boljem kvalitetu životne sredine građana.

Ukazujući da smo u prelomnoj godini za rešavanje višedecenijskih problema i pitanja u zaštiti životne sredine, ministar je naglasio da je prepoznavanje ove oblasti kao izuzetno profitabilne i za investiranje perspektivne, od ključnog značaja za postizanje evropskih standarda u životnoj sredini naše zemlje, prenosi Ministarstvo.Ministar Trivan je ukazao da bi u zaštitu životne sredine u Srbiji trebalo uložiti oko 15 milijardi evra u narednim godinama, kako bi se dostigao kvalitet životne sredine kakav je u Evropskoj uniji.

–         Kada je reč o finansijskim kapacitetima, uključivanje privatnog sektora, javno-privatnog partnerstva je noseća politika ovog ministarstva, kazao je Trivan na Kopaonik biznis forumu. Pozvao je pozvao domaće privrednike da se uključe u ta partnerstva, navodeći da će projekti u oblasti zaštite životne sredine biti u vrednosti od dva miliona do nekoliko desetina miliona evra.

Projekti u oblasti ekologije, kako je istakao Trivan, pored privatnih investicija biće finansirani iz državnog budžeta, fondova Evropske unije, zajmova međunarodnih institucija, ali i donacijama.

–         Srbija ne sme više da bude zemlje u kojoj su u regionu najmanja izdvajanja iz budžeta za zaštitu životne sedine, rekao je ministar i naveo da ta izdvajanja, po proceni Fiskalnog saveta, moraju da budu najmanje 1,2, odnosno 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Potrebno povećanje budžetskih izdataka za zaštitu životne sredine iznosi oko 1,2 do 1,4% BDP-a (oko 500 mil EUR). Javne investicije u životnu sredinu u narednim godinama procenjuju se na 8,5 milijardi evra.
U prvom periodu do 2027 godine, samo za sisteme za preradu otpadnih voda u Srbiji biće potrebno oko 4,3 milijarde evra, za vodu za piće oko 1,5 milijarde evra, a u oblast otpada moraćemo uložiti, kako je procenjeno, milijardu  i tristotine četrdeset četiri miliona evra, što čini preko sedam milijardi evra neophodnih investicija.
U pitanju su investicije koje se mogu vratiti višestruko, i doprineti podizanju privrednog, životnog, sveukupnog društvenog standarda, prenosi Ministarstvo zaštite životne sredine. 
http://www.ekologija.gov.rs/srbija-u-veku-zelenih-politika-i-zelenih-investicija/?lang=lat

Ministar je objasnio da je neophodno da se u potpunosti operacionalizuje Zeleni fond, da je ojačaju mehanizmi finansiranja i da potrebno da je ojačaju ljudski kapaciteti, angažovanjem oko 200 ljudi, kao preduslov uspešnog sprovođenja politika.

–         Iz svojih skromnih sredstava odvojili smo 450 miliona dinara ove godine za finansiranje projektno-tehničke dokumentacije lokalnih samouprava, i taj konkurs bi upravo trebalo da krene, dodao je ministar.

Osvrćući se na problem klimatskih promen,a Trivan je rekao da one dramatično utiču na naše živote i privredu, posebno sektor poljoprivede, energetike i proizvodnju hrane.
–         Štete se mere milijardama, a Srbija će narednih godina biti jedan od najugrožnijih regiona u svetu usled klimatskih promena, ukazuje Trivan, prenosi RTS.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3443270/trivan-do-kraja-godine-pregovaracka-pozicija-o-poglavlju-27.html
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
29.9 ° C
29.9 °
25.4 °
22 %
2.1kmh
0 %
Sre
30 °
Čet
36 °
Pet
37 °
Sub
37 °
Ned
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime