- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Svake godine oko 1 200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice

Svake godine oko 1 200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

- REKLAMA -

Bolje sprečiti nego lečiti- redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice, slogan je 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 18. do 24. januara u težnji da se podigne  svest žena načinima prevencije, sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u proseku se u Srbiji svake godine registruje nešto manje od 1 200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice, dok od karcinoma grlića materice prosečno godišnje umre oko 468 žena. Od karcinoma najčešće umiru žene starije od 70 godina, dok registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine.

Karcinom grlića se češće javlja u uzrastu od 35. godine, ali najviše kod žena od 50. do 59. godina starosti. Zdravstveni radnici apeluju na žene da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja je krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice jer je ta bolest prepoznata kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji.

Srbija na petom mestu u Evropi

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, na petom je mestu i kada je reč i o obolevanju i o umiranju.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, tokom 2018. godine registrovano je 1 057 novoobolelih žena od raka grlića materice i 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka.

–    Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu isplativih intervencija za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija te bolesti. To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma bolesti, psihološku, socijalnu i duhovnu podršku, preneli su iz Zavoda za javno zdravlje Užice podatke Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

https://zavodue.org.rs/Epidem.%20podaci,%20LEKTORISANO.pdf

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Srbija već petnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime