- REKLAMA -
20.1 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Strategijom do novca, šumskog puta i života sela

Strategijom do novca, šumskog puta i života sela

- REKLAMA -
Osmislili dokument kao pomoć privatnim šumovlasnicima koji žele da unaprede otvorenost šuma

Reginalna razvojna agencija Zlatibor je nedavno objavila dokument Strategija otvaranja privatnih šuma u Užicu i Bajinoj Bašti.

foto Screenshot RRA Zlatibor
Dokument se fokusirao na područje Užica i Bajine Bašte. Za tri najšumovitije katastarske opštine Zaovine, Kremna i Mokru Goru je urađena i mapa primarnih šumskih puteva.
https://drive.google.com/file/d/1sraZIYoRgRnDG8Kp_aviGTpS9FSk2GBZ/view

Šumarski inženjeri Đorđe Marić i Savo Bešlić su osmislili dokument u težnji da udruženjima vlasnika privatnih šuma približe problematiku otvorenosti šuma i ponude im smernice za lakšu gradnju šumskih puteva. Širenje mreže šumskih puteva bi povećalo dostupnost biomase i pospešilo razvoj sela.

–         Svima nam je jasno da u selima put bukvalno znači život, a gde ga nema, nema ni života. Zapravo, jedini način da se grade putevi u ovom kraju u ovom trenutku jeste preko Budžetskog fonda za šume Uprave za šume, ističe za RAM mrežu šumarski inženjer Đorđe Marić, saradnik GIZ-a.

Ističe da u fondu Uprave za šume ima dovoljno novca i da ga udruženja šumovlasnika iz Zlatiborskog okruga rado koriste.

–         Veliko je interesovanje. Region Zlatiborskog okruga je apsolutni lider u Srbiji jer gotovo sva udruženja koja postoje u ovoj zemlji i koja koriste taj novac su odavde. Mi smo na to jako ponosni u uvek to ističemo kao primer dobre prakse. Apelujemo na sve vlasnike privatnih šuma da se udružujui koriste taj novac da unaprede puteve u svojim selima, da izgrade nove puteve u šumama jer je to jako dobar instrument ruralnog razvoja, poručuje Marić.

Održivi razvoj počinje udruživanjem
 
Sa razvojem drvne industrije u Zlaitborskom okrugu raste i tražnja za drvetom kao sirovinom. Ni otpad iz šuma u privatnom vlasništvu nije dovoljno iskorišćen u vremenu zamene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, biogasom ili biomasom.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/21185/odrzivi-razvoj-pocinje-udruzivanjemaudio.html

Šume se prostiru na oko 44 odsto površine Zlatiborskog okruga koji je svrstan u najšumovitije regione zemlje. Polovina šumskog bogatstva Zlatiborskog okruga pripada privatnim šumovlasnicima. Najviše privatnih šuma je na Tari.

Skoro polovina ukupnog broja aktivnih udruženja deluje na području Bajine Bašte i Užica. Te dve lokalne samouprave, kako se navodi u objavljenom dokumentu, ističu se i po ljudskom resursu, brojem od oko stotinu šumarskih tehničara i inženjera.

Dokument je osmišljen i objavljen u sklopu treće faze projekta Promocija održive upotrebe bioenergije i alata i instrumenata energetske efikasnosti u zgradarstvu u Zlatiborskoj oblasti. Projekat poznat i kao BioEn sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/uPoMoc/24317/strategijom-do-novca-sumskog-puta-i-zivota-sela.html
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
73 %
2.6kmh
82 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime