- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Šta Srbiji donosi članstvo u EU i koliko je do sada dobila...

Šta Srbiji donosi članstvo u EU i koliko je do sada dobila na evropskom putu

- REKLAMA -

Vlade Francuske i Nemačke nedavno su izašle sa planom reforma Evropske unije koje podrazumevaju i reforme proširenja. Ovim dokumentom definišu se najbolji načini za reformisanje Evropske unije kako bi se pripremila za buduće članice i proširenje, a sam predlog izazvao je široku debatu među državama članicama, ekspertima i javnosti, a sve ukazuje da će naredna Evropska komisija biti ta koja će pitanje proširenja staviti na vrh svoje agende. Da li je Srbija spremna da iskoristi ovu priliku?

Da li je za Srbiju dobro da postane punopravna članica Evropske unije ili ne? Na ovo pitanje godinama se vodi debata, mada istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina građana za to da naša zemlja postane deo evropske porodice naroda. Ako na to dodamo i podatak da naveći broj državljana Srbije u potrazi za boljim životom, kad se odluči da napusti zemlju, bira kao krajnju destinaciju zemlje EU, dolazi se do zaključka da je ova zajednica ono čemu Srbi streme. Zašto je to tako?

Iz poslednjeg izveštaja o Srbiji na putu ka EU, koji je Evropska komisija objavila 8. novembra, navedeno je da su uloženi oderđeni napori, ali da Srbija mora i može mnogo bolje.

Pristupanje Srbije EU je prilika da zemlja učvrsti i dokaže svoju svoju posvećenost demokratiji, podstakne ekonomski rast i doprinese stabilnosti i prosperitetu čitavog regiona Balkana, a zauzvrat EU dobija jačeg i integrisanijeg partnera.

Tu je i još jedan, nezanemarljiv faktor – novčana sredstva iz fondova EU.

Koliko možemo da dobijemo?

Jedan od glavnih razloga i motiva za ulazak Srbije u EU leži u ekonomskoj koristi. Države EU su najveći investitori u našu zemlju, a pored investicija, Srbija je i deo brojnih programa podrške i finansijske pomoći koje je Brisel namenio državama kandidatima.

Ako govorimo o brojkama, vredi napomenuti da je pre dve godine, krajem 2021, Evropska unija je donela prvu odluku o pretpristupnoj pomoći za period 2021-2027. (IPA III) u iznosu od 122,14 miliona evra koji su namenjeni za podršku u povezivanju i energetskoj efikasnosti, jačanju razvoja privatnog sektora, trgovine, istraživanja i inovacija , kao i unapređenje zdravstvenog sistema.

- Advertisement -
IZVORNova.rs
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime