- REKLAMA -
19 C
Užice
Početna Srbija i region Politika SSP Užice: Građani da odrede Dan grada!

SSP Užice: Građani da odrede Dan grada!

U celosti prenosimo saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice

- REKLAMA -

“1329. indikta 12, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke.“ Pre dvadeset godina, kada je bez izjašnjavanja građana odlučeno da se dan osnivanja Užičke republike – 24. septembar, više ne slavi kao dan grada, nekim nepoznatim načinom je na osnovu ovog zelenaškog spisa, određeno da je Dan Užica deveti oktobar!? Od promene datuma Dana grada, traje tihi protest i bojkot Užičana, kao i sve glasnije polemike i rasprave na društvenim mrežama, jer građani ne žele da Dan grada vezuju za datum sramnog upisa duga, od strane dvoje srednjevekovnih zelenaša. Pored samog zelenašenja, Užičane posebno iritira i samo Sklavkovo ime, koje je predmet brojnih erskih pošalica u smislu da li je dubrovački pisar bio pijan prilikom upisa ili je namerno napravio grešku u inat “alavim Vlaima”.

Činjenično je da novi Dan grada, Užičani nikada nisu i neće prihvatiti kao svoj, jer ovaj grad koji postoji još od rimskog vremena, ima predugu, bogatu i svetlu istoriju i nema razloga da bi za svoj praznik izabrao ovaj datum. Zato pozivamo lokalnu samoupravu da izađe u susret građanima i da se na transparentan način, putem javne rasprave, elektronskog glasanja ili sl. odredi novi datum obeležavanja Dana grada, koji će odrediti sami građani i od koga ih neće biti sramota, već će im služiti na ponos.

Kao naš doprinos budućoj raspravi predlažemo  da se na toj budućoj listi prikladnih i svetlih datuma nađe i datum početka rada prve električne centrale podignute po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druge u svetu, posle Nijagare. To je dan kada je Užice od male i zabačene turske kasabe, postalo evropski grad i tim datumom će se Užičani zauvek ponositi, bez obzira na ideološke ili stranačke podele. To je datum koji ujedinjuje sve građane Užica i simbolizuje grad u napretku novog doba.

GrO SSP Užice

Dan grada Užica

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
19 ° C
19 °
19 °
71 %
1.6kmh
62 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime