- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Srbija i region Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku

Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku

- REKLAMA -

Srbija mora da upetostruči obnovljive izvore energije u najkraćem mogućem roku, izjavio je u Dubaiju predsednik Aleksandar Vučić.

Posle učešća na međunarodnoj konferenciji o klimi COP28, Vučić je za RTS rekao da Srbija mora da poveća korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su vetar i sunce, “iako oni nisu jednako sigurni izvori energije kao neki drugi”.

Vučić je kazao da su klimatske promene veliki problem za čovečanstvo i ekonomije zemalja i naveo da je u današnjem obraćanju na konferenciji COP28 pokušao da ukaže da neće biti lako postići jedinstvo u borbi protiv tog fenomena.

“Ja sam pokušao da u kratkom izlaganju, jer svi imamo ograničeno vreme, da ukažem i na neke druge probleme. Kako očekujete da sprovedemo sve ono što je dogovarano u Parizu, Glazgovu i na drugim mestima (o borbi protiv klimatskih promena) ako je u međuvremenu tri puta više novca potrošeno na oružje i municiju nego što je uloženo u borbu protiv klimatskih promena”, kazao je Vučić.

Naveo je da nije optimista po pitanju borbe protiv klimatskih promena jer “nema saglasnosti o tome na kojim principima se svet zasniva”.

“Ako velike sile, i to sve, ne poštuju principe Povelje UN, teško da možete da imate mnogo optimizma. Lepo je što je šeik Muhamed (Bin Zajed Al Nahjan) izdvojio 30 milijardi evra za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo uspeti jer vidim koliko su antagonizovani interesi svetskih sila”, rekao je Vučić.

Dodao je da se i danas, na skupu posvećenom klimi, najviše govorilo o Izraelu i Palestini, o Ukrajini i Rusiji, o Kini i Tajvanu, navodeći da ta pitanja “na dnevnom nivou mnogo više muče ljude od klimatskih promena”.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime