- REKLAMA -
6.7 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Siva knjiga inovacija – putokaz za reforme ka ekonomiji znanja

Siva knjiga inovacija – putokaz za reforme ka ekonomiji znanja

- REKLAMA -

Zakonsko uređenje upotrebe veštačke inteligencije, uvođenje industrijskih doktorata u obrazovni sistem, regulisanje korišćenja električnih trotineta, bicikala i drugih sličnih vozila, deo su reformskih preporuka koje je NALED predstavio 20. aprila resornim institucijama u prvoj Sivoj knjizi inovacija, kreiranoj u cilju unapređenja uslova poslovanja za inovativno i visokotehnološko preduzetništvo.

Specijalizovana publikacija pripremljena je u okviru StarTech-a, programa za podršku digitalnoj transformaciji ekonomije Srbije, koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, a finansira kompanija Philip Morris.

Siva knjiga resornim institucijama nudi jasne smernice i predloge rešenja za svaku od prepreka na koje nailaze inovatori, a u dodatnih deset preporuka ponuđene su i ideje za nove poreske olakšice i subvencije  poput poreskih kredita za inovacije ili podsticaja za električna vozila. Najveći izazov stavljen je pred Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj je nadležnosti rešavanje više od polovine predloga, napomenuli su iz NALED-a podsetivši da prvo izdanje obuhvata ukupno 60 preporuka, od čega je 50 usmereno na unapređenje saradnje nauke i privrede, kreiranje stimulativne poreske politike ka startapima, mikro, malim i većim inovativnim biznisima, modernizaciju radnog zakonodavstva za digitalne preduzetnike i razvoj infrastrukture za inovacije i pristup povoljnom finansiranju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je napomenuo da se 12 preporuka, odnosno da je svaka peta u nadležnosti Ministarstva prosvete.

Foto NALED

–  Za nas su posebno značajne preporuke za unapređenje saradnje nauke i privrede kako bismo popravili poziciju Srbije na svetskim listama konkurentnosti, a posebno Globalnom indeksu inovativnosti gde u domenu saradnje univerziteta i privrede beležimo ocenu 39,6 od 100. Svega 3% preduzeća u Srbiji razvilo je inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom dok je u najrazvijenijim državama saradnja nauke i privrede nezaobilazni faktor uspeha, rekao je Ružić.

Sugestije za izradu preporuka prikupljene su iz prve ruke, kako su naveli iz NALED-a, od inovatora, istraživača, privrede, institucija i akademske zajednice, a značajan doprinos dale su i partnerske organizacije: Centar za motorna vozila AMSS-a, Nacionalna asocijacija autonomnih i električnih vozila, Inicijativa Digitalna Srbija, Advokatska kancelarija Žunić, Asocijacija industrije video igara Srbije, PricewaterhouseCoopers i Naučno-tehnološki park Beograd.

Foto NALED

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji PMI, istakao je da je saradnja na izradi Sive knjige inovacija pokazala kojim potencijalom raspolažemo.

– Imamo neverovatne resurse koji se nalaze među 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 centra izuzetnih vrednosti i 123 univerziteta i fakulteta. Ipak, sa ulaganjima u istraživanja i razvoj od 0,89% BDP-a, sa tek 50 patenata na milion stanovnika naspram 230 koliko je prosek EU, sa manje od 2% istraživača zaposlenih u privredi naspram 46% u Evropi, svesni smo da je pred Srbijom dug put, ali i da moramo da preskačemo nekoliko stepenika u trci za najboljima, istakao je Miletić.

Foto NALED

Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, ukazao je da se među prioritetnim preporukama, između ostalih, nalaze i predlozi za omogućavanje finansiranja startapova od nebankarskih mikrofinansijskih institucija i ukidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita, ubrzanje postupka registrovanja žiga, ukidanje arbitrarnih ograničenja pri postavljanju baznih stanica, primena pametnih ugovora u Srbiji, uređenje izvoza podataka o ličnosti iz Srbije u skladu sa standardima EU i dr.

Vasiljević je podsetio da je otvoren drugi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa StarTech vrednog pet miliona dolara.

Do 18. maja na sajtu www.startech.org.rs moguće je aplicirati za grantove od 15.000 do 100.000 dolara, za razvoj inovativnog proizvoda i usluge i digitalnu transformaciju poslovanja.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
6.7 ° C
6.7 °
6.7 °
96 %
1.3kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime