- REKLAMA -
7.2 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Sistem e-faktura dobrovoljno do 1. maja

Sistem e-faktura dobrovoljno do 1. maja

- REKLAMA -

Ministarstvo finansija je saopštilo da je prva e-faktura prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura i uputilo poziv svim subjektima javnog sektora da se registruju i pređu na taj sistem najkasnije do 1. maja.

–  Korišćenje produkcione verzije Sistema e-faktura je do 1. maja dobrovoljno. Nakon toga će biti obavezno za subjekte javnog sektora koji žele da šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji žele da izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora, naveli su iz Ministarstva finansija.

Blizu 1770 pravnnih lica, od čega oko 1400 korisnika javnih sredstava, do sada se prijavilo na produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura.

–  Produkciona verzija Sistema elektronskih faktura dostupna je na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs, a od trenutka registracije se primenjuju sva prava i obaveze propisane Zakonom o elektronskom fakturisanju („Sl. glasnik RS“, br. 44/21 i 129/21), što, između ostalog, podrazumeva i da sve poslate i primljene elektronske fakture imaju svojstvo verodostojnih isprava, napomenuli su iz Ministarstva.

Zakonom o elektronskom fakturisanju se sistemski uređuje oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture.

–  Tim Zakonom je propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada nastupa obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora. (…)Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine. Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine, saopštili su iz Ministarstva finansija Vlade RS dodavši da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno.

- Advertisement -
IZVORMF
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
7.2 ° C
7.2 °
7.2 °
97 %
1.4kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime