- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Sevojno trenutno bez pedijatra, protest uz zahtev za stalnom prvom smenom

Sevojno trenutno bez pedijatra, protest uz zahtev za stalnom prvom smenom

Zbog raspoloživog kadra, trenuno nemoguće do pedijatra koji bi zamenio obolelog zaposlenog u Sevojnu, napomenuli iz užičkog Doma zdravlja. Marinković istakla da je trenutno na bolovanju oko 70 od 370 ljudi koji rade u Domu zdravlja Užice

- REKLAMA -

Dom zdravlja Užice trenutno nije u mogućnosti da zdravstvenoj stanici Sevojno obezbedi specijalistu pedijatra radi zamene pedijatra, privremeno sprečenog za rad usled bolesti, pa su pacijenti dečjeg uzrasta kod kojih postoji sumnja u obolevanje od kovid- 19 dužni da se jave u kovid ambulantu Dispanzera za majku i dete Doma zdravlja Užice, saopštili su iz Doma zdravlja.

Kao razloge su naveli aktuelnu i naglo pogoršanu epidemiološku situaciju i smanjen broja izvršilaca zbog bolovanja od korona virusa kovid- 19.

Iz užičkog Doma zdravlja su napomenuli da će lekari Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih stanovnika u Sevojnu zbrinjavati hitna stanja kod dece.

–  Napominjemo da nisu ispunjeni uslovi da lekari iz Službe za zdravstenu zaštitu odraslih obavljaju poslove izabranog lekara za pedijatrijsku populaciju, sve shodno Instrukciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, piše u saopštenju koje je potpisala v.d. direktor OJ Dom zdravlja Užice Danijela Marinković.


Protestna šetnja u Sevojnu 


Narodu je dozlogrdilo i građani ne mogu više da tolerišu takav odnos prema Gradskoj opštini Sevojno, rekao je za Radio Lunu poverenik Zdrave Srbije za Gradsku opštinu Sevojno Avram Ilić najavljujući protestnu šetnju od 15 sati od Kruga do Kolonije, kako je naveo, na inicijativu građana i povodom ukidanja dečje pedijatrije u Sevojnu.

–  Protest je posledica višegodišnjeg nezadovoljstva građana. Tražimo i apelujemo da se iznađe rešenje. Ako baš ne mogu da obezbede dva pedijatra, pa da imamo dve smene, neka obezbede da bar imamo jednu stalnu prvu smenu koja će uvek raditi nevezano od odsustva pedijatra. Smatramo da, kao i u svim firmama, u svakom preduzeću i javnoj ustanovi, radno mesto ne treba da se zatvara ako je radnik na bolovanju, rekao je za Lunu Ilić uz napomenu da na pregled u Sevojno dolaze i deca predoškolskog i školskog uzrasta i iz Kravavca, Zlakuse i Gorjana.

Naveo je Ilić da je dečja pedijatrija u Sevojnu od 2016. godine radila u dve smene, ali da je druga smena ukinuta nakon izbora 2018. godine, pre pandemije korona virusa.

–  Posebno u doba pandemije treba da ima više raspoređenih jedinica na teritoriji grada Užica, poput ambulante u Karanu i Mokroj Gori, a ne da svi dolaze u jedan centar, dodao je Ilić istakavši da se i ranije zalagao da se užički Dom zdravlja rastereti formiranjem kovid ambulante u Sevojnu, ali da je, prema njegovim navodima, na upućene apele vlast ostala nema.

Bez razumevanja, kako je naveo, bili su i odbornici sevojničke skupštine jednoglasno odbijajući ranije predloge Zdrave Srbije da se tokom dnevnog reda razmotre i upute apeli zdravstvenim ustanovama u Užicu za uvođenjem druge smene pedijatriji u Sevojnu.                                                                                                                                                                              –  Učio sam školu u Sevojnu i tada su postojale dve smene. Kako vreme napreduje, mi nazadujemo. Pričamo u ulaganju o zdravstvo i brizi o narodu, a doživljavamo da gubimo što smo nekad imali, dodao je on. (Foto izvor Fejsbuk, privatna arhiva)

Zatražio je Ilić iz Zdrave Srbije od nadležnih da podnesu ostavke, kako je napisao na društvenoj mreži Fejsbuk, ako nisu u mogućnosti da za sugrađane obezbede adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

–  Nebriga dovodi do devastiranja Doma zdravlja u Sevojnu. To je takav jedan odnos da ostavke treba da podnesu svi koji su u tom komandnom lancu, svi koji o tome odlučuju, jer, ako vam radnik, dečji pedijatar ode na bolovanje, a vi ne obezbedite zamenu, šta je to ako ne nemar, podvukao je Ilić.


 Nedovoljno dece za dve smene u Sevojnu ni pedijatara u evidenciji NSZ


Prema navodima Marinković, dnevno u proseku pregledaju oko osamdeset mališana u kovid ambulanti Dispanzera za majku i dete u Užicu.

Vršilac dužnosti direktora Danijela Marinković je navela za Radio Lunu da, prema normativu, Sevojnu sleduje nepun jedan pedijatar za jednu smenu.

–  Normativ za predškolsku decu je jedan pedijatar na 850 predškolske dece. Prema normativu za školsku decu, na 1500 školske dece sleduje jedan pedijatar. Predškolske dece u Sevojnu ima do 400, a školske oko 600, navela je Marinković pojasnivši da je to ukupan broj zdravstvenih kartona dece u Sevojnu i okolnih sela.

Kako je dodala, Domu zdravlja Užice po broju dece pripada ukupno 11 pedijatara.

–  Imamo deset specijalista pedijatrije jer je doktorka Eliha Aleksić 31.12. 2021. godine otišla u penziju. Jedna od ovih deset je i doktorka Gordana Lazović koja je u Sevojnu i koja je na bolovanju. Mimo ovog broja, imamo pet lekara na specijalizaciji za pedijatriju, navela je za Radio Lunu Danijela Marinković pojasnivši da u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece trenutno radi devet doktora, ali i da je na ispomoći na pedijatriji u Domu zdravlja i njihova koleginica na specijalizaciji.

Prema navodima Marinković, do sada se niko nije odazvao na konkurs za pedijatra kojeg je raspisao Zdravstveni centar Užice 28. decembra prošle godine zbog odlaska specijaliste u penziju.

–  Jednostavno, nijednog lekara nema ni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dodala je ona, a preneo Grad Užice na zvaničnom sajtu.

Za Radio Lunu su rekli iz Doma zdravlja da pregledi dece za koju ne postoji sumnja na korona virus ne moraju da se zakazuju, ali i mogu posredstvom kol centra Ministarstva zdravlja.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime