- REKLAMA -
7.2 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Sedam kamiona smeća izvađeno iz akumulacije Vrutci

Sedam kamiona smeća izvađeno iz akumulacije Vrutci

Zavod za javno zdravlje Užice uzorkuje i ispituje vodu dva puta sedmično

- REKLAMA -

Na brani akumulacije Vrutci u Užicu sakupljeno je sedam kamiona smeća koje je izvađeno i odvezeno u deponiju Duboko. Porast vodostaja uzrokovao je i širenje algi po čitavom jezeru, ali trenutna njihova koncentracija ne ugrožava vodosnabdevanje, prenosi RINA.

Zbog mešanja vode u akumulaciji JKP Vodovod je pojačalo monitoring sirove i čiste vode tako da Zavod za javno zdravlje Užice uzorkuje i ispituje vodu dva puta sedmično, a Vodovod na svakih 2 sata dnevno.

Upliv velike količine vode u akumulaciju uzrokovao je mešanje vode po celoj dubini akumulacije i rasprostiranje algi po celom jezeru. Raspored i koncentracija algi ne predstavlja rizik po vodosnabdevanje jer se na fabrici primenom adekvatnih tehnologija i doziranjima hemikalija voda uspešno prerađuje, saopšteno je iz JKP “Vodovod”.

Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da voda koju koriste građani Užica je higijenski ispravna i potpuno bezbedna za piće. Pojačana kontrola će biti nastavljena sve dok bude padavina koje mogu uticati na kvalitet vode koja stiže na akumulaciju Vrutci.

- Advertisement -
IZVORRina
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
7.2 ° C
7.2 °
7.2 °
97 %
1.4kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime