- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Srbija i region Savet za borbu protiv korupcije: Nije bilo razloga da se odlaže dodela...

Savet za borbu protiv korupcije: Nije bilo razloga da se odlaže dodela pete nacionalne frekvencije

- REKLAMA -

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije ocenio je da je pri dodeli četiri nacionalne frekvencije kao jedan od ključnih kriterijuma trebalo detaljno razmotriti kako su mediji koji su konkurisali funkcionisali u prethodnom periodu, a dodali su i da nije bilo razloga da se dodela pete frekvencije odlaže.

Beta: Nacionalne frekvencije televizijama Pink, B92, Hepi i Prva

“Kredibilnost medija koji nisu ispunili preuzete obaveze za dobijenu frekvenciju i obaveze iz priloženih elaborata je upitna i nema garancija da se to neće ponoviti. Ukoliko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) smatra da je irelevantno da li su i koliko puta televizije koje su posedovale nacionalnu frekvenciju prekršile Zakone, Pravilnike, Kodekse i etičke norme, onda se poništava našem društvu toliko potreban princip odgovornosti i obesmišljavaju se profesionalna i stručna udruženja”, navodi Savet u saopštenju.

Savet smatra da nije bilo razloga da se dodela pete frekvencije odlaže jer se time samo stvaraju uslovi za razne manipulacije.

“Smatramo da je u javnom interesu da REM detaljno objasni gradjanima kojim kriterijumima su se članovi rukovodili pri glasanju jer ‘merljivi kriterijumi’ nisu jasno definisani. Obrazloženje, odluka je donesena ‘većinom glasova pri tajnom glasanju’, nije dovoljno”, navodi se u saopštenju.

Ocenili su i da su nezavisni, objektivni i profesionalni mediji jedan od stubova borbe za demokratiju, vladavinu prava i efikasnu borbu protiv korupcije.

Savet je, kako su podsetili u saopštenju, 2014. i 2015. godine objavio tri Izveštaja o transformaciji medija i ukazao da su netransparentno vlasništvo i finansiranje, upotreba javnog novca za finansiranje medija kao i politički uticaji i neprofesionalan rad pojedinih novinara doveli do tabloidizacije medija i neobjektivnog informisanja gradjana.

“Proteklih godina došlo je do daljeg urušavanja medijske scene u Srbiji a Medijska strategija nije dala očekivane rezultate, na šta stalno ukazuju stručna novinarska udruženja u Srbiji i mnoge ozbiljne institucije iz inostranstva. Danas imamo konfrontirane medije i suprotstavljene gradjane. Javni interes je zanemaren”, tvrdi Savet za borbu protiv korupcije.

Deo opozicije osudio odluku o dodeli nacionalnih frekvencija

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime